Noutati de pe blog

Recomandări generale pentru Trusa de Vacanţă

Este vremea vacanţelor, concediilor, a timpului liber şi a relaxării! Şi pentru că ne dorim să aveţi o vară fără griji, ne-am gândit să vă facem câteva recomandări privind lista de vacanţă şi trusa medicală de urgenţă pentru întreaga familie (adulţi, copii şi bebeluşi). Nu pretindem că listele ar fi exhaustive, sau că ar trebui să luaţi cu voi tot ce vă sugerăm noi. Fiecare îşi poate personaliza bagajul de vacanţă şi trusa medicală de urgenţă în funcţie de necesităţile individuale sau ale familiei; credem totuşi ca sugestiile noastre sunt un bun punct de pornire şi un ajutor atunci când va pregătiţi de călătorie. Recomandările specialiştilor Farmacia 3 vă vor ajuta să alegeţi produsele potrivite pentru voi şi să fiţi cât mai pregătiţi şi din acest punct de vedere pentru o vacanţă de neuitat!

Adulţi şi copii

De când ne ştim, fie că este vară, fie că este iarnă, aşteptăm cu nerăbdare, plecarea în mult doritul concediu sau binemeritata vacanţă. Pe lângă multele bagaje ar fi bine ca la plecare să nu uitaţi de un mic amănunt – trusa de prim ajutor sau cum spun alţii – trusa de vacanţă.
De ce este necesar să ai aşa ceva? Pentru unii s-ar părea să fie un lucru lipsit de importanţă. Expresii de genul ”Las’ că nu păţesc eu nimic”, ”Am mai fost eu în excursii şi nu mi-am rupt mâna”, ”Este deja o trusă de prim ajutor în maşină”, s-ar părea să vă fie cunoscute. Înainte de a pleca este bine să vă aprovizionaţi cu un minim necesar în caz de nevoie şi vă ajutăm cu câteva informaţii utile. În funcţie de specificul călătoriei şi nevoile dumneavoastră selectaţi de mai jos ce credeţi că v-ar putea fi de folos.

Arsurile solare

Unora li s-ar părea un moft, dar pe timp de vară ochelarii de soare sunt foarte importanţi atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mai mici, pentru protejarea ochilor de radiaţiile UVA şi UVB. Pentru protecţia pielii se recomandă utilizarea cremelor de protecţie solară cu un factor de protecţie ridicat. Este bine să folosim o cremă cu filtru mineral, faţă de cremele cu filtru chimic. O cremă sau o soluţie ideală, trebuie să aibă un factor de protecţie (FPS) între 30 şi 50, iar expunerea la soare trebuie evitată între orele 12 – 16, unii autori recomandă chiar 11-17. Oricât de multe ar fi proprietăţile benefice ale razelor solare şi oricât le-am aprecia, trebuie să ne ferim de exagerări. Pentru protecţia buzelor e foarte util un strugurel cu FPS, deoarece menţine hidratarea buzelor în limite normale. Este bine să aveţi la voi şi o loţiune calmantă după plajă, care va hidrata şi linişti pielea expusă razelor de soare.

Răni uşoare

Pentru dezinfectarea unei răni se poate folosi clasica apă oxigenată, rivanolul, un unguent antiseptic sau un spray dezinfectant. Compresele sterile, bandajele, un leucoplast, alcoolul sanitar, o forfecuţă sau un pansament obişnuit, nu trebuie să lipsească din nici o trusă de vacanţă. În caz de luxaţii sau entorse ar fi bine să aveţi la îndemână un gel antiinflamator, pentru tratament de urgenţă.

Ce facem cu alergiile?

Polen, praf, iritaţii, insecte sau alimente – toate acestea sunt potenţiali factori alergenici, ai căror efecte se pot manifesta de la nişte erupţii cutanate cu mâncărimi uşoare până la şoc anafilactic. Pentru combatarea acestor situaţii, este foarte eficient un antihistaminic (cunsocut ca si antialergic), care se poate administra oral sau local, precum şi preparatele pe bază de calciu. Pentru tratamentul local este foarte bun un gel pe bază de dimetinden. În cazul administrarii orale, nu folosiţi orice medicament antialergic. Unele pe lângă efectul antihistaminic au ca efect advers somnolenţă (sedare), aşa că atenţie şoferi!

Muşcăturile sau înţepăturile de insecte

Cel mai bine este să fiţi pregătiţi şi să aveţi la voi produse gen spray-uri împotriva insectelor, care să le ţină departe de voi – ne referim aici în special la căpuşe şi tânţari, dar nu numai. Există spray-uri naturale, pe bază de geraniol (un ulei extras din plante, inclusiv din eucalipt), care pot fi folosite de întreaga familie, inclusiv de copii. În cazul în care nu reuşiţi să vă protejaţi eficient şi să preveniţi înţepăturile/ muşcăturile, pentru tratamentul local puteţi folosi acelaşi un gel pe bază de dimetinden ca şi ăn cazul alergiilor.

Durerile

Fie că e vorba de o durere de cap, durere de dinţi sau o durere menstruală, medicamentele pentru durere nu trebuie uitate acasă. Aşa că adăugaţi în trusa de vacanţă: analgezice, gen aspirină, paracetamol (foarte bun şi în caz de febră) sau ibuprofen, iar dacă e vorba de o colică renală sau biliară este eficient un medicament antispastic (de ex. pe bază de drotaverină).

Problemele digestive

S-ar putea ca după o masă copioasă, să apară probleme neaşteptate, gen arsuri la stomac, durere de ficat, constipaţie sau… diaree. De aceea e bine să aveţi la îndemână un antiacid, enzime digestive, iar pentru constipaţie un preparat pe bază de plante sau bisacodil. În caz de diaree sunt eficiente preparatele farmaceutice care conţin furazolidona sau loperamida. Nu uitaţi de faptul că după o diaree severă este importantă rehidratarea şi dieta.

Răul de mişcare

Se spune că cel mai scurt drum e drumul spre casă. Dacă veţi călători cu maşina, trenul, vaporul sau avionul, fie că plecaţi în călătorie, fie că vă întoarceţi, s-ar putea să aveţi anumite simptome precum ameţeli, senzaţii de greaţă, stare generală de rău, transpiraţii reci sau paloare, ceea ce reprezintă răul de mişcare. Pentru tratamentul acestor stări se pot folosi antihistaminice, gen meclozina, sau anumite produse din plante (de ex. care conţin ghimbir).

Ce ar mai trebui?

După ce toată lista e gata, în mica trusă de vacanţă încap şi cele necesare îngrijirii personale şi anume: periuţa şi pasta de dinţi, beţişoare pentru urechi, o perie de păr, o pensetă, un deodorant, parfum, plasturi pentru bătături, plasturi anti-herpetici, absorbante de zi, etc. Şi lista rămâne deschisă putând fi personalizată după necesităţile şi preferinţele fiecăruia dintre voi.

O vacanţă într-un loc frumos este o experienţă de neuitat. Pentru aceasta, încercaţi să puneţi printre bagaje şi mica trusă medicală, foarte utilă în situaţiile de urgenţă; este mai bine să fiţi întotdeauna pregătiţi!

Farmacist Diriginte Tunde Horvath
Farmacist Dumitru Negruţ

trusa-de-vacanda-adulti trusa-de-vacanta-copii

Cu bebe… vara în vacanţă!

Indiferent ca plecati pentru un weekend, pentru o saptamana sau chiar mai mult, cand va pregatiti sa-l luati si pe bebe in vacanta, mai ales pentru prima oara! - cel mai indicat este să vă faceţi o listă cu lucrurile de care credeţi că veti avea nevoie, pe drum şi la destinatie. Pentru ca vacanţa să fie una frumoasă si relaxanta si pentru voi parintii, este recomandabil sa va organizati din timp si sa pregatiti toate cele necesare.

Important: Nu este recomandabil sa porniti la drum daca bebe este racit! Obligatoriu consultati medicul pediatru al copilului inainte de plecare.

In primul rand trebuie sa va ganditi la siguranţa copilului: nu plecaţi la drum dacă nu dispuneţi de un scaun de maşină special pentru copil, iar dacă aveţi unul, atunci acolo trebuie să puneţi copilul în timpul călătoriei, nu la dumneavoastră în braţe! Acesta in cazul in care calatoriti cu masina. Daca plecati cu avionul, trenul sau alt mijloc de transport, foarte util ar fi un sistem de purtare a bebelusului/ copilului, care sa fie ergonomic si sa va fie comod.
Chiar dacă drumul până destinatie nu este lung, si cu atat mai mult daca aveti in fata o distanta mai mare de parcurs, trebuie să fiţi pregătiti pentru orice. Aşadar, împărţiţi bagajul: gândiţi-vă de ce lucruri ar avea nevoie bebeluşul pe parcursul drumului şi faceţi un mic bagaj pe care să îl puneţi lângă  dumneavoastră, la indemana.

Iată o sugestie de lista generala, nu exhaustiva, cu lucrurile de care s-ar putea sa aveţi nevoie; lista se poate adapta in functie de particularitatile fiecarui bebe sau ale fiecarei familii:

Hainutele trebuie alese cu grija, in functie de destinatie. Ideal este sa aveti 2-3 schimburi pentru fiecare zi, si mai subtiti si mai grosute pentru ca nu stim niciodata ce surprize ne rezerva vremea. Nu uitati de body-uri, bluze mânecă scurtă şi pantaloni scurţi, bluză mânecă lungă si pantaloni lungi, ciorapi, căciuliţe subţiri, pătură; sac de dormit; cearşaf; perniţa lui bebe; palarii de soare, ochelari de soare (daca e cazul), sandale si ghetuţe.

Pentru masa lui bebe vei avea nevoie, in functie de varsta lui, de urmatorele:

  • daca bebe este alimentat natural la san, varianta optima, dorita si recomandata, atunci este totul mult mai simplu pentru mama si mai sanatos pentru bebe; daca din diverse motive acest lucru nu este posibil, atunci obligatoriu de trecut pe lista este laptele praf pe care bebe il consuma de obicei;
  • biberoane si tetine;
  • sterilizator pentru biberoane;
  • dacă mănâncă mâncare din borcănele atunci aveţi nevoie de mai multe sortimente pentru masa de dimineaţă, prânz si seara; pot fi si borcanele preparate acasa si sterilizate!
  • baveţici; servetele uscate;
  • biscuiţi; cereale;
  • apă plată; ceai;
  • castroane, farfurioare, canuta si linguriţe;
  • ibirc, fierbator, perie pentru biberoane si un detergent sau sapun special (ideal ar fi sa alegeti varianta organica)
  • daca bebe e deja mai maricel, poate manca din mancarea voastra, dar atentie la alimentele cu potential alergen si aveti grija ca totul sa fie cat mai proaspat! Nu uitati de spalatul pe maini!
  • o geanta frigorifica pentru drum
  • NU UITA de importanta hidratarii celui mic, si a voastra! mai ales atunci cand afara este foarte cald!

Pentru igena bebelususlui aveţi nevoie de:

  • scutece;
  • şerveţele umede;
  • şerveţele uscate;
  • prosop si halat daca mergeti la mare;
  • pătură specială pentru schimbatul bebeluşului;
  • cremă împotriva iritatiilor fundelului;
  • gel de dus, săpun (lichid), sampon;
  • creme sau uleiuri pentru hidratarea pielii bebelusului (in special dupa expunerea la soare, exclus in orele de varf!);
  • beţişoare pentru urechi;
  • un spray cu apa termala, foarte potrivit pentru racorire si improspatare;
  • cremă pentru protecţia solară cu FPS ridicat (pentru copii se recomanda FPS 50+);
  • spray sau lotiune împotriva ţânţarilor, capuselor si altor insecte;

Oricare ar fi destinatia voastra, foarte importanta este trusa medicala de urgenta, care trebuie sa contina minimum urmatoarele produse:

  • un termometru;
  • pompiţa pentru nas şi ser fiziologic;
  • supozitoare sau sirop in caz de febră;
  • antidiareice si saruri de rehidratare orala
  • un produs probiotic special pentru bebelusi;
  • vigantol;
  • vitamine, fier, calciu sau alte suplimente pe care medicul pediatru vi le-a recomandat pentru bebe;
  • spirt si apa oxigenata;

Nu uitati: jucăriile (mai ales cele cu care bebe s-a obisnuit sa doarma), port-suzeta şi suzeta (daca e cazul), patutul de calatorie, căruciorul + umbrela care se ataşează la cărucior si plasa de protectie impotriva insectelor (daca nu aveti asa ceva in dotarea caruciorului puteti lua un cearceaf subtire); sistemul de purtare a bebelusului, care pentru unele mamici tine loc de carucior – foarte important este ca acest sistem sa fie unul ergonomic, adica in care bebe sa stea correct; astfel, sistemul va fi comod de purtat si pentru mamica sau tatic.
In speranta că această listă vă va fi de ajutor, va dorim sa aveti parte de o vacanţă liniştită şi plăcută impreuna cu cei mici!

Farmacist Adina Mutu

trusa-de-vacanta-bebe

crosschevron-up