Noutati de pe blog

Produsele de protectie solara sunt indispensabile pe perioada verii, insa adesea acestea trebuie completate de alte masuri pentru a preveni eficient  afectiunile cu adevarat grave, cum ar fi melanomul (cancerul de piele).

Soarele verii este atat un prieten cat si o provocare pentru organism. Ne putem bucura de mai multa miscare in aer liber iar starea de spirit este la cote ridicate, insa nu trebuie sa uitam ca expunerea prelungita poate cauza atat probleme  pe termen scurt, cum ar fi arsurile solare, cat si boli care ne pun viata in pericol.

Melanomul, una dintre cele mai frecvente forme de cancer cutanat, se regaseste in topul amenintarilor grave rezultate din expunerea solara. In ciuda campaniilor din ultimii ani si a numarului tot mai mare de persoane care utilizeaza creme solare, numarul de cazuri de melanom a crescut constant. Cauzele acestui fenomen nu sunt inca suficient de clare, dar exista tot mai multe voci care arata cu degetul spre distrugerea stratului de ozon. Cu cat stratul de ozon este mai subtire cu atat cantitatea de radiatii UVB care ajunge la noi creste, rezultatul fiind afectarea ADN-ului pielii si a membranelor mucoase si, posibil, cancer, cataracta etc.

Sa vedem insa care sunt factorii de risc pentru melanom si pe care dintre ei ii putem influenta. Principalii factori de risc sunt: istoricul familial, numarul de alunite de pe piele, utilizarea aparatelor de bronzat , tenul deschis, pistruii, arsurile solare grave si expunerea la radiatii UV.

Avem trei factori de risc pe care ii putem tine sub control, reducand riscul acestei afectiuni:  utilizarea aparatelor de bronzat , arsurile solare grave si expunerea la radiatii UV.

Masuri de preventie

Alegeti o crema de protectie solara capabila sa va protejeze de tot spectrul UV – UVA, UVB si nu lasati totul in seama ei.

Daca ati aplicat crema nu inseamna ca trebuie sa petreceti mai mult timp in soare sau sa uitati de celelalte recomandari. Studiile recente arata ca persoanele care folosesc crème solare des tind sa sufere arsuri mai grave decat cele care nu folosesc crème decat uneori dar tind sa se protejeaza cu palarii si imbracaminte. De asemenea, nu trebuie sa  cadem in capcana falsei sigurante oferita de o crema cu o valoare SPF foarte mare. Diferenta de protectie intre o crema SPF 50 si una SPF 100 este neglijabila, iar protectie totala nu exista.

Protejati-va atunci cand este posibil cu o palarie care sa apere ochii, fruntea, urechile si ceafa, cu ochelari de soare si haine largi, in culori deschise. Acest lucru este cu atat mai important pentru cei mici. Evitati orele cu soare puternic, de regula intre 10 si 16 si folositi protectie si in zilele noroase. Circa 80% din radiatiile UV pot penetra stratul de nori.

Apelati la suplimente, cum ar fi vitamina D, care potrivit anumitor studii poate reduce riscul de cancer de piele. O alta tendinta care incepe sa castige teren este utilizarea unor crème bogate in antioxidanti. Acestia pot repara distrugerile ADN-ului, produse de soare. Licopenul, prezent din belsug in rosii, este o alta arma impotriva efectelor negative ale soarelui. Un studiu recent a demonstrat ca persoanele care au consumat 5 linguri de pasta de rosii pe zi timp de 3 luni au dat dovada de o protectie sporita a pielii.

Nu in ultimul rand, trebuie sa tinem cont de importanta monitorizarii pielii. Examinati-va pielea, fiti atenti la alunite noi, cu forme neregulate sau dureroase si incercati sa apelati cel putin odata pe an la controlul unui medic dermatolog.

crosschevron-up