Noutati de pe blog

 

Produsele preparate in farmacie, fie ca vorbim despre retete magistrale, realizate dupa indicatia unui medic si adaptate la nevoile pacientului, sau despre cele elaborate dupa retete speciale ale farmaciilor cu traditie, ofera o alternativa eficienta, personalizata si de multe ori mai accesibila ca pret decat medicamentele clasice, de sinteza.

Farmaciile cu traditie pastreaza retete transmise din generatie in generatie de catre farmacisti, retete care si-au dovedit eficacitatea pentru mii de pacienti. Preparatele elaborate pe baza acestor retete sunt si azi competitive si se bucura de apreciere din partea bolnavilor. “Avem pacienti care revin de ani de zile pentru un anumit preparat. De exemplu o mamica ne-a spus ca fata ei refuza sa se mai spele pe cap daca nu are samponul nostru antimatreata”, spune dna. farmacist Eva Fazekas responsabil receptura in cadrul Farmacia 3, una dintre farmaciile oradene care se mandreste cu oferta sa vasta de preparate cu traditie.

Preaparatele sunt realizate in laboratoarele proprii ale farmaciilor de catre farmacisti cu experienta, utilizandu-se substante si aparatura  moderna, iar dozarea poate fi adaptata precis la nevoile fiecarui pacient, lucru deosebit de important mai ales atunci cand este vorba despre copii sau despre persoane cu anumite afectiuni pentru care dozele medicamentelor clasice nu corespund.

Printre cele mai populare produse magistrale sunt cele ce trateaza afectiuni dermatologice – acnee, negi, pitiriazis, psoriazis, dermatite, candidoza la diferite nivele sau matreata. Exista insa preparate pentru o mult mai mare varietate de probleme, de la ulcer variocs, tuse, colici si pana la afectiuni reumatice si digestive.

In laborator se realizeaza si preparate cosmetice, dedicate ingrijirii tenului: creme cu vitamine pentru maini si fata sau creme pentru albirea tenului.

Din nefericire, in ultima perioada, preparatele realizate in laboratorul farmaciei au devenit din ce in ce mai rare, la fel ca si farmaciile care le mai prepara. In perioada 1959-1975, farmaciile din Romania erau clasificate in patru grade de valoare, unul dintre criteriile cele mai importante fiind numarul de retete magistrale efectuate lunar. Volumul de preparate era urias comparativ cu cel de azi, iar farmacistii isi exercitau “arta” in adevarate fabrici de leacuri.

In prezent insa, existenta unui numar foarte mare de medicamente de sinteza, combinata cu incasarile relativ mici pe care le aduc preparatele traditionale si cu aparitia unei noi generatii de medici, care prescriu tot mai rar produse din laboratorul farmaciilor, contribuie la intrarea intr-un con de umbra a acestora. Pe nedrept, tinand cont de multiplele avantaje pe care le ofera in continuare aceasta categorie de preparate.

Din fericire, exista inca farmacii care continua sa isi puna in valoare experienta in domeniul produselor magistrale, precum si noi generatii de tineri farmacisti care invata secretele meseriei de la mentori ce au in spate zeci de ani de experienta in munca de laborator si care vor duce mai departe aceasta arta ce necesita nu doar pricepere, ci si suflet.

crosschevron-up