Noutati de pe blog

Revenirea copiilor la școală reprezintă pentru mulți părinți un motiv de îngrijorare, aceștia fiind nevoiți să se confrunte din nou cu problemele de sănătate pe care cei mici le “colecționează” din mediul aglomerat al sălilor de clasă.

După cum bine știm copiii sunt un magnet pentru boli, atât din cauza faptului că sistemul lor imunitar nu este încă complet dezvoltat cât și datorită obiceiurilor lor de a atinge orice și pe oricine și de a-și ține mâinile în zona feței sau în guriță.

Vom vedea în continuare care sunt zonele fierbinți din școală și cum îi putem pregăti pe copii pentru a face față clasicelor probleme de sănătate.

Dacă ați fi întrebați care este cel mai murdar loc dintr-o școală, cu cel mai mare număr de microbi, majoritatea ați răspunde probabil toaleta. Experții spulberă însă acest mit, explicând că toaletele sunt curățate des cu substanțe dezinfectante puternice, iar numărul de microbi este scăzut.

Cea mai “periculoasă”  zonă este cea în care copiii beau apă - țâșnitoare, chiuvetă.  Dezinfectarea se face mult mai rar, locul este unul foarte frecventat, iar cei mici își pun mâinile sau gura pe diferitele suprafețe din jur, ingerând cu ușurință bacteriile. O soluție este să îi învățăm pe copii să lase apa să curgă câteva secunde înainte să bea, sau să își aducă propria sticlă de apă la școală din care să consume doar ei.

Alte locuri in care microbii se regăsesc în număr mare sunt mesele din clasă, tăvile de mâncare  (în școlile unde există cantină), tastatura  și mouse-ul din laboratoarele de informatică.

De asemenea, locuri inițial curate devin rapid surse de infecție în cursul zilei. În cadrul unor teste într-o sală de clasă, viruși ce cauzează răceala au fost depistați de dimineață pe doar 13% din suprafețe, cifrele crescând însă la peste 50% după-amiaza. Acest lucru demonstrează importanța dezinfectării zilnice a mediului în care stau copiii.

Sfaturi pentru protecție

O educație potrivită este esențială pentru a-i proteja pe copii pe termen lung.

Puteți începe cu spălatul pe mâini, care potrivit studiilor este practicat corect de doar 5% din populație. Pentru a îndepărta microbii trebuie să folosim neaparat săpun sau o altă substanță dezinfectantă și să frecăm mâinile 15-20 de secunde. Îi puteți învăța pe cei mici să numere până la 20 la fiecare spălare pentru a deprinde corect această practică.

Circa 80% dintre bolile infecțioase se transmit prin atingere, astfel încât o igienă corectă joacă un rol extrem de important.

Pentru momentele în care nu au acces la un robinet, îi puteți echipa pe micuți cu un gel antibacterian sau cu șervețele umede dezinfectante, care pot fi folosite și pentru a-și curăța banca.

Extrem de importante pentru sănătate sunt și un somn adecvat (10-11 ore pentru școlari), o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și un program zilnic de mișcare.
Trebuie să fim atenți să nu cădem într-o altă extremă, făcându-i pe copii să se teamă excesiv de microbi sau restricționându-le interacțiunea cu lumea din jur. Contactul celor mici cu bacteriile este esențial pentru ca aceștia să-și dezvolte un sistem imunitar puternic, capabil să facă față unei largi palete de amenințări.

crosschevron-up