Noutati de pe blog

Detoxifierea (curăţirea de toxine a organismului) a devenit în zilele noastre o modă şi de multe ori este folosită pentru a obţine alte rezultate decât cele pentru care a fost concepută, mai exact este folosită ca metodă pentru a slăbi rapid câteva kilograme. Cu toate acestea, detoxifierea este şi o necesitate pentru organismul uman datorită stilului de viaţă mai puţin sănătos pe care vrând-nevrând majoritatea dintre noi îl avem azi. Deşi, în condiţii normale, organismul nostru este capabil să se cureţe singur şi să se autoregleze, creşterea nivelului de stres, lipsa exerciţiilor fizice, dieta necorespunzătoare, constipaţia, creşterea toxinelor din mediu, etc., pot pune mare presiune asupra lui. Şi deoarece nu putem evita în totalitate toxinele (din mediu sau alimente), este important să ne ajutăm organismul să le elimine.
Există mai multe variante de detoxifiere a organismului: prin post, prin cure cu sucuri de legume şi fructe sau sevă de mesteacăn, printr-o dietă alcalină (consumul de alimente alcaline în proporţie de 80% şi alimente acide în proporţie de 20%). Detoxiefierea organismului se poate face şi cu verdeţuri amare (recomandate în principal fiind păpădia, rucola, năsturelul, etc. - consumate sub formă de salate sau sucuri). Aceste frunze verzi stimulează ficatul pentru a curăţa mai eficient organismul. Practicanţii medicinii tradiţionale chineze susţin că un consum constant de verdeţuri cu un gust amar poate ajuta şi la stoparea nevoii de zahăr pe care multi dintre noi o simt.

Detoxifierea nu este un stil de viaţă 

Dar trebuie sa fim conştienţi că detoxifierea nu este o dietă în sine, nu este un stil de viaţă (nu putem mânca aşa în fiecare zi săptămâni la rând!), şi mare atenţie, nu este un tratament pentru diverse mici probleme de sănătate începând de la constipaţie şi până la colesterol mărit. Ea este până la urmă, un episod ţintit, de scurtă durată, pentru a da un fel de „restart” organismului. Cura de detoxifiere este o perioadă în care punem metabolismul în repaus, când îi dăm organismului posibilitatea să consume energia şi în altfel de procese decât digestia. Pentru că în mod normal digestia în organism şi metabolizarea substanţelor hrănitoare presupun un consum de 70 - 80% din energie.

Este recomandat de către specialişti ca detoxifierea să fie folosită de două ori pe an, primăvara şi toamna, tocmai pentru că acestea sunt momentele când metabolismul nostru se schimbă radical. Trecerea de la alimentaţia din timpul iernii (bogată în grăsimi şi făinoase) la alimentaţia de vară (bogată în fructe şi legume proaspete) face ca organismul să ceară o perioadă de reacomodare. La fel şi toamna, pentru pregătirea organismului pentru sezonul rece.

Acesta este cura de detoxifiere clasică, făcută pe parcursul a 3, 5 sau maxim 7 zile. Este important ca aceste cure să se realizeze periodic pentru că pot preveni apariţia unor afecţiuni cronice, dar este necesar să cereţi întotdeauna îndrumare avizată din partea unui medic competent care să vă ofere varianta cea mai potrivită, personalizată pentru dumneavoastră.

În momentul în care facem o detoxifiere, este bine să evităm sau să limităm pe cât posibil excesele: postul negru (adică numai apă);  consumul exclusiv de fructe; sau consumarea numai de sucuri de legume şi fructe, deci o dietă bazată pe lichide. Aceste variante de detoxifiere nu au nimic contraindicat atâta vreme cât nu durează prea multe zile sau săptămâni. Tot ce este împins în extreme poate crea dezechilibre şi ulterioare probleme digestive. În detoxifiere organismul trebuie pus în repaus prin consumul unei raţii calorice reduse, dar nu sub 500 de calorii pe zi. Detoxifierea înseamnă de fapt un pic de cumpătare şi un pic mai multă restricţie, dar lucrurile trebuie făcute întotdeauna cu măsură şi trebuie să ne gândim la beneficiile pe care le are organismul. Cu atât mai mult detoxifierea îşi găseşte locul în viaţa noastră cu cât abundenţa alimentară este o normalitate şi un fapt în sine.

O minte curată 

Studii mai recente arată că detoxifierea nu priveşte doar corpul. Ea este benefică şi pentru minte şi suflet, deoarece atunci când organismul este curăţat, mintea ne devine mai limpede, ne putem concentra mai bine pe scopurile noastre în viaţă şi ne simţim mai bine în propria piele. Este aşadar un bun moment să ne curăţăm şi mintea şi sufletul de tot ceea ce înseamnă gânduri şi sentimente negative şi să ne concentrăm pe lucrurile bune şi frumoase din viaţa noastră.
Curăţarea organismului de toxine este o idee bună atât înainte de Sărbătorile de Paști (cei care ţin post realizează parţial acest deziderat prin alimentaţia bazată exclusiv pe legume şi fructe), cât mai ales după aceste sărbători pe care românii le „onorează” culinar cu cele mai alese şi grele bucate, dar şi cu un apetit pe măsură. Desigur, moderaţia este varianta cea mai bună de ales pe perioada sărbătorilor de Paşti, dar câteva zile de detoxifiere şi mâncare mai uşoară după vor fi binevenite!

Sursa: interviu cu dr Mihaela Bilic - Detoxifierea nu este o cură de slăbire

crosschevron-up