Noutati de pe blog

Ziua Mondiala a Pneumoniei, marcata anual in 12 noiembrie, are rolul de a atrage atentia asupra bolii care cauzeaza cel mai mare numar de decese in randul copiilor sub 5 ani, la nivel global. Peste 155 de milioane de copii se imbolnavesc anual de pneumonie si se inregistreaza peste 1.5 milioane de decese, in special in tarile sarace, cifre ce transforma aceasta boala intr-o prioritate mondiala in materie de sanatate.

Pneumonia este o boala infectioasa care afecteaza testutul pulmonar, care poate cauza probleme serioase daca nu este tratata la timp. Din fericire, in cele mai multe cazuri, identificarea rapida a problemei si inceperea tratamentului la momentul potrivit duc la vindecarea completa a pacientului. De aceea este esential ca parintii sa cunoasca semnele bolii si sa ceara urgent ajutorul unui doctor.

Simptome:

Daca micutul dumneavoastra are aceste simptome, ar putea suferi de pneumonie: febra, tuse, respiratie accelerata sau dificultate in respiratie, epuizare si scaderea energiei, scaderea poftei de mancare, buze sau degete albastre sau decolorate, pieptul se retrage foarte mult in timpul inhalarii.

Nu toate episoadele de tuse sunt o cauza destul de grava pentru a necesita o vizita la medic. Daca insa tusea este asociata cu febra ridicata, persistenta sau cu respiratie accelerata, nu ezitati sa cereti ajutor.

De asemenea, pentru a reduce cat mai mult riscul copiilor de a se imbolnavi de pneumonie, putem urma sfaturile de mai jos:

- Alaptati copiii exclusiv pana la varsta de 6 luni (studiile arata o multa mai buna rezistenta a micutilor alaptati exclusiv la numeroase boli si probleme de sanatate)

- Asigurati o alimentatie sanatoasa, plina de nutrienti pentru cei mici, in special in primii ani de viata

- Asigurati o igiena potrivita pentru copii si invatati-i sa se spele pe maini corect

- Aveti grija ca micutii sa stea intr-un mediu cu aer curat, cat mai feriti de fum si de poluare

- Consultati medicul despre importanta vaccinarii

 

 

crosschevron-up