Una dintre cele mai importante batalii in lupta cu “invadatorii” cauzatori de boli (bacterii, ciuperci, virusuri) se duce pe un camp de lupta surprinzator, in interiorul tractului nostru digestiv. Aici regasim practic peste 70% din sistemul imunitar, iar problemele aparute la acest nivel pot influenta rapid starea noastra de sanatate, dand nastere unei palete largi de afectiuni: alergii, boli metabolice si autoimune.
Multe dintre aceste afectiuni apar in momentul in care intestinul se inflameaza (printre cauze se regasesc stresul, infectiile, alimentatia nepotrivita, candida, anumite medicamente, paraziti etc.), iar peretii sai devin permeabili, eliberand in organism compusi periculosi, endotoxine, antigeni etc.
Sistemul imunitar este nevoit sa intervina pentru a neutraliza acesti compusi, iar de multe ori raspunsul este unul atipic, exagerat, rezultatul fiind o propagare a inflamatiei in alte regiuni ale organismului si aparitia afectiunilor cronice, a bolilor autoimune si auto-inflamatorii si a starilor de oboseala generalizata.
Pe langa Sindromul Colonului Iritabil sau boala Crohn unii experti considera ca si o parte a afectiunilor reumatismale si a problemelor dermatologice (dermatite, eczeme) sunt cauzate de inflamatia si permeabilitate tractului intestinal.
Pasi spre vindecare
Ce putem face insa pentru a evita aceste probleme sau, in cazul in care acestea sunt deja prezente, pentru a le vindeca? Ei bine, fiind vorba despre tractul digestiv, totul va incepe cu modificarea alimentatiei, completata cu utilizarea de probiotice, enzime digestive, antioxidanti si alte suplimente importante cum ar fi L-glutamina. Sunt utile si analizele pentru depistarea eventualilor paraziti, urmate de tratamente pentru eliminarea acestora.
Schimbari alimentare
Modificarea alimentatiei este necesara pentru a incepe procesul de normalizare a unui tract digestiv inflamat si dezechilibrat. Specialistii recomanda reducerea semnificativa a consumului de alimente procesate, a zaharului, alcoolului si a carbohidratilor rafinati. Este important sa eliminati treptat anumite produse din alimentatie si sa vedeti cum reactionati la schimbare (exista persoane care tolereaza bine lactatele, in timp ce la altele acestea cauzeaza probleme). Apelati la analize pentru a depista eventualele alergii alimentare de care nu stiati inca.
Cresteti nivelul de alimente bogate in Omega 3, cum ar fi pestele sau nucile si a legumelor ce contin antioxidanti cu rol antiinflamator. Fibrele de in si psyllium pot fi si ele introduse in alimentatie pentru a stimula detoxifierea, a preveni constipatia si pentru a mentine sanatatea tractului digestiv.
Probioticele
Intestinul uman gazduieste peste 400 de tipuri diferite de bacterii care traiesc in simbioza si care asigura digestia alimentelor, ne apara de boli si contribuie la reglarea metabolismului.
Folosirea excesiva a antibioticelor, alimentatia nepotrivita sau diferite infectii pot cauza dezechilibre importante in populatia bacteriana, dezechilibre care le permit altor specii periculoase sa se dezvolte si sa colonizeze sistemul digestiv. Aceste bacterii sau ciuperci (de ex. Candida) cauzeaza inflamatie si o absorbtie scazuta a nutrientilor.
Odata produs dezechilibrul, acesta poate fi de obicei corectat, in timp, cu ajutorul probioticelor, combinatii de bacterii benefice prezente fie sub forma de pastile, fie in iaurturi sau alte preparate. Unele alimente, cum sunt muraturile, varza murata, sau anumite lactate (kefir) sunt si ele surse de bacterii folositoare.
Antioxidantii
Antioxidantii sunt compusi ce au capacitatea de a reduce procesul de oxidare celulara, prevenind distrugerea acestora si ajutand regenerarea lor. Printre antioxidantii ce au rolul de a proteja tractul digestiv si de a reduce inflamatia se numara Quercetina sau NAC (N-Acetil-L-Cisteina). Vitaminele C si E ofera si ele beneficii similare pe langa alte efecte pozitive asupra sistemului imunitar.
L-glutamina
L-glutamina este un aminoacid esential pentru functionarea sistemului nervos, dar care are un rol important si in reducerea permeabilitatii peretelui intestinal. Acesta este produs in cantitati suficiente in conditii normale, insa in caz de boala organismul utilizeaza un plus de glutamina pentru sustinerea sistemului imunitar si regenerarea celulara, suplimentarea fiind de un real ajutor.
Studiile au demonstrat ca glutamina are capacitatea de a proteja si repara mucoasa intestinala, supusa stresului cauzat de inflamatie, mucoasa care are rolul de a preveni transmiterea bacteriilor si a toxinelor in intreg organismul.
Alte suplimente utile pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv sunt enzimele digestive, acizii grasi polinesaturati, cum este acidul gamma-linoleic (GLA) sau curcumina (turmericul).
Nu trebuie sa uitam nici de alte masuri care sunt esentiale nu doar in cazul acestei probleme, ci si pentru mentinerea sanatatii generale a organismului, cum ar fi reducerea stresului cotidian, evitarea poluarii din mediu, odihna si evitarea exceselor, in special a celor alimentare, in special acum in perioada sarbatorilor de iarna cand tentatiile sunt la tot pasul.