Durata de viata globala a populatiei a crescut cu circa 6 ani in ultimii 24 de ani, gratie unor factori importanti cum ar fi scaderea numarului de decese cauzate de cancer si boli cardiovasculare in tarile dezvoltate, respectiv diaree, tuberculoza, pojar si SIDA in tarile sarace.
Potrivit studiului Global Burden of Disease 2013, durata de viata a barbatilor este mai mare cu 5.8 ani, iar cea a femeilor cu 6.6 ani decat era in anul 1990. Diferenta este una semnificativa si atrage atentia asupra importantei majore pe care o are medicina moderna in prelungirea si imbunatatirea calitatii vietii.
La aceasta crestere globala a contribuit scaderea mortalitatii cauzate de cancer cu 15% si boli cardiovasculare cu 22%, in tarile cu un nivel de trai ridicat.
Daca vorbim despre tarile sarace si in curs de dezvoltare, merita sa mentionam urmatoarele state unde rezultatele au fost spectaculoase, mai precis o crestere a duratei de viata cu circa 12 ani: Nigeria, Nepal, Iran, Etiopia, Maldive.
Nu toate cifrele sunt insa optimiste, existand si afectiuni care fac mai multe victime decat in 1990. Acestea sunt cancerul de ficat cauzat de Hepatita C, diabetul, cancerul pancreatic, afectiunile cronice ale rinichilor sau fibrilatia atriala.