Toxinfectiile alimentare, dupa cum o spune si numele, apar in momentul in care consumam alimente sau bauturi in care se regasesc anumite bacterii precum E. Coli, Salmonella, Clostridium, sau diferiti paraziti si virusuri. Riscurile de toxinfectii cresc considerabil in perioada de vara, cand vremea extrem de calda cauzeaza degradarea accelerata a alimentelor.
Acesta este si motivul pentru care medicii recomanda ca alimentele sa nu fie pastrate la temperatura camerei ci in frigider, de preferat in recipiente inchise.
Care sunt cele mai periculoase alimente in aceasta perioada? Potrivit expertilor lista cuprinde oua, carnea tocata, fructele de mare si pestele, lactatele (cele nepasteurizate), dar si anumite fructe si legume. Primul loc pe podium il pastreaza carnea tocata sau amestecurile, precum carnea de mici, care se degradeaza extrem de rapid, in doar cateva ore.
Pe langa pastrarea la rece, o regula extrem de importanta pentru a reduce riscul de toxinfectie, este sa spalam bine fructele si legumele inainte de a le consuma. Acestea pot fi contaminate cu E. Coli sau alte organisme periculoase. Spalatul regulat pe maini, in special inainte de masa sau de a prepara mancarea este si el esential.
Care sunt simptomele toxinfectiei alimentare? Cel mai frecvent bolnavii se plang de dureri puternice de stomac, urmate de stari de voma si diaree, dureri de cap si stare de slabiciune. Organismul se deshidrateaza rapid si consecintele pot fi grave, in special daca nu se iau masuri.
Cel mai frecvent toxinfectiile alimentare nu sunt severe, simptomele disparand dupa cateva ore/zile in cazul in care pastram un regim adecvat, ne odihnim si ne hidratam suficient. In cazul in care diareea sau strarea de rau persista sau simptomele sunt de o gravitate ridicata, vizita la medic este obligatorie, pacientul putand necesita tratament medicamentos si internare.