Suntem in plin sezon al alergiilor, sezon care pentru “norocosii” cu alergii multiple se intinde pe parcursul intregului an. Dincolo de disconfortul major (nas infundat, ochi rosii, mancarimi, oboseala), alergiile, in special atunci cand sunt netratate, pot sa duca la probleme mult mai grave si chiar sa ne puna viata in pericol. In continuare va oferim o serie de sfaturi pentru a preveni alergiile, pentru a le trata sau a le reduce efectele.
Pastreaza-ti nasul si sinusurile curate
Foloseste un irigator nazal cu solutie salina care ajuta la eliminarea alergenilor de pe mucoasa nazala si la curatarea secretiilor acumulate. Clatirea cu o solutie de acest gen are si un efect antiinflamator si decongestionant.
Foloseste o masca in zonele cu mult polen/praf
Daca ai de lucru in gradina, printre numeroase plante la care esti alergic sau daca trebuie sa cureti suprafete cu praf in exces, foloseste o masca speciala capabila sa filtreze alergenii. Mastile, cum sunt cele cu filtru de particule N95, au o eficienta de filtrare foarte ridicata (95%).
Incepe medicatia din timp
Eficacitatea medicamentelor folosite in cazul alergiilor, in special a antihistaminicelor, este mai redusa atunci cand acestea sunt luate prea tarziu, in momentul in care simptomele s-au instalat deja in forta. Daca suferi de alergii de mai multi ani incearca sa retii perioada in care incep simptomele si ia-ti medicamentele cu cel putin o saptamana inainte de aceasta. Vei evita astfel numeroase neplaceri.
Evita stresul
Stresul este recunoscut ca si un factor care agraveaza majoritatea afectiunilor cronice. Conform ultimelor studii, nivelul crescut de cortizol generat de stres accentueaza reactia alergica si cauzeaza simptome mult mai puternice. Incearca activitati care te relaxeaza si echilibreaza raspunsul sistemului imunitar.
Spala-ti mai des parul si hainele
Polenul si praful din aer raman cu usurinta captive in parul sau hainele tale, pastrand in apropiere o sursa care iti alimenteaza alergiile. Spala-ti parul dupa activitati care te pun in contact cu mult praf, cum ar fi curatarea sacului aspiratorului sau dupa o plimbare prin zone cu polen din plin.
Alege asternuturi si perne antialergice
Chiar daca nu esti alergic la pene, este important sa folosesti perne, plapume si asternuturi antialergice, pentru a tine la distanta acarienii, micile creaturi care ne colonizeaza casele si se hranesc cu resturi de piele. Acestia pot provoca si agrava alergiile si astmul. O alta idee buna este sa spalati periodic fetele de perna la temperaturi ridicate, pentru a ucide micii “raufacatori”.
Reamenajeaza-ti casa
Elimina covoarele groase, care sunt un adevarat magnet pentru praf si acarieni si alege podele din lemn, linoleu sau piatra. Draperiile groase pot fi inlocuite cu jaluzele de plastic, ce trebuie curatate periodic, iar cartile vechi din biblioteca si bibelourile pot fi protejate cu usi sau vitrine pentru a tine praful la distanta.
Elimina mucegaiul
Daca ai reusit sa te feresti de majoritatea alergenilor, dar suferi in continuare de simptome atunci cand esti in casa, s-ar putea sa ai o problema cu mucegaiul. Acesta se dezvolta de regula in zonele mai umede cum este baia si poate fi eliminat cu ajutorul solutiilor pe baza de clor. Cautati pete gri sau decolorate intre gresie sau pe pereti. S-ar putea sa aveti nevoie de ajutorul unui expert in cazul in care mucegaiul s-a dezvoltat in pereti sau in alte zone greu accesibile.