Noutati de pe blog

Simți nevoia unei vacanțe? Stresul acumulat de-a lungul anului începe să-și pună tot mai adânc amprenta? Ei bine, ar fi momentul să-ți asculți organismul până nu este prea târziu.

Perceput adesea ca ceva obișnuit, inevitabil, stresul  este unul dintre factorii ce stau la baza a cinci dintre cele șase cauze principale de deces – atacurile cerebrale, bolile de inimă, cancerul, bolile respiratorii și accidentele. Costurile „banalului” stress sunt estimate de Peter Schnall în cartea sa „Munca nesănătoasă” la peste 1 trilion de dolari. La fel ca o boală infecțioasă, stresul este contagios, răspândindu-se rapid în birouri, familii și comunități.

Stresul cronic afectează aproape orice organ – crește tensiunea, suprimă sistemul imunitar, contribuie la infertilitate și accelerează procesul de îmbătrânire al organismului.

O mai bună gestionare a acestei epidemii ce se ascunde în plină vedere ar putea reduce substanțial riscurile de apariție a multor boli cronice ce au la bază stresul. Cum gestionăm însă stresul?

Primul pas ar fi să identificăm sursele de stres și să încercăm să le evităm. De cele mai multe ori acest lucru este ușor de spus și foarte greu de făcut. Ce putem face însă este să ne pregătim trupul și mintea pentru a reduce pe cât posibil efectele stresului.

O pauză binemeritată

Ia o pauză și relaxează-te într-o vacanță departe de aglomerația cotidiană. Dacă optezi pentru munte, ionii negativi din aceste zone au proprietăţi curative deosebite, relaxând psihicul și întărind sistemul imunitar. Plimbările îți vor pune organismul la lucru și vor determina eliberarea de endorfine, substanțe ce îți dau o stare de fericire și cresc toleranța la durere.

Marea este o alegere la fel de bună, aerul marin fiind și el încărcat cu ioni negativi de hidrogen, ce au rolul de a regla nivelul de serotonină, un hormon aflat în strânsă legătură cu stresul.  Expunerea moderată la soare are și ea un efect benefic, reducând riscul bolilor cardiovasculare și generând o stare de bine.

Suplimente

Suplimentele nutritive pot fi folosite cu succes în echilibrarea organismului. În linia întâi regăsim suplimentele ce au la bază magneziul, asociat de regulă cu vitamina B6. Magneziul are o importanță centrală în peste 300 de procese metabolice, iar un nivel adecvat de magneziu în organism asigură un somn liniștit, are un efect calmant asupra sistemului nervos și permite o bună funcționare a mușchilor.

Alte suplimente utile sunt cele ce conțină melatonină sau valeriană, printre altele.

Ceaiuri

Cu toții cunoaștem efectele calmante ale ceaiului de tei, care pe lângă influențele benefice asupra sistemului nervos mai  poate fi utilizat și pentru tratarea ulcerului, a crampelor abdominale sau a indigestiei. Pe lângă tei mai există însă o serie de alte plante ce pot fi folosite cu succes în lupta cu stresul.

Ceaiul de păducel are un efect calmant și tonifiant asupra sistemului cardiovascular, fiind ideal pentru cei ce suferă de tensiune cauzată de hormonii de stres.

Ceaiul de valeriană este un foarte eficient calmant, fiind util în stările de nervozitate și frică, precum și într-o mare varietate de tulburări psihice, în timp ce ceaiul de hamei, ingredientul principal în producerea berii, poate fi administrat cu succes în tratamentul insomniilor și  a stărilor de agitație.

Alte ceaiuri ce pot fi folosite în combaterea stresului: ceaiul de ginseng, gura lupului, roiniță, mușețel, floarea pasiunii.

crosschevron-up