Noutati de pe blog

Copiii care au in dormitor un dispozitiv portabil, cum ar fi un smartphone sau o tableta, au un somn mai scurt si mai putin odihnitor, potrivit unui studiu recent al Universitatii Berkeley din California. Data fiind importanta pe care o are somnul in dezvoltarea celor mici, in imunitatea lor si in performantele pe care acestia le au la scoala si gradinita, parintii ar trebui sa puna serios in balanta riscurile si avantajele pe care le poate avea un cadou de tipul unui smartphone atunci cand vine vorba despre copii, cred expertii.

Nici micutii care dorm in camere unde exista televizoare nu sunt mai protejati. Potrivit datelor din studiu, prezenta unui telefon inteligent scurteaza perioada de somn in medie cu 25 minute, iar cea a unui televizor cu 20 minute. Practic, copiii sunt tentati sa se mai joace sau sa se uite la TV in loc sa doarma.

Somnul este si el mai putin odihnitor, deoarece ecranele luminoase ale gadgeturilor interfereaza cu productia melatoninei, hormonul care da starea de somnolenta si care ne ajuta sa adormim mai usor. Cercetatorii care studiaza somnul  estimeaza ca odata cu aparitia becurilor electrice, ritmul intern al organismului a fost decalat cu mai bine de 6 ore.

Care este insa perioada pe care trebuie sa o petrecem dormind pentru a ne reincarca bateriile si pentru a nu simti efecte negative? Acest lucru depinde mult de varsta, starea de sanatate si de stilul de viata. Totusi, o mare parte a expertilor cred ca un adult sanatos are nevoie de circa 7-8 ore de somn pe noapte, iar un copil intre 7 si 12 ani de circa 10-11 ore. Bebelusii sub 1 an ar trebui sa doarma 14-15 ore zilnic, in timp ce micutii intre 1 si 3 ani circa 12-14 ore.

crosschevron-up