Noutati de pe blog

Societatea modernă, tot mai orientată spre competitivitate și creșterea productivității tinde să marginalizeze rolul esențial pe care îl are somnul într-o viață echilibrată și sănătoasă. Rezultatele sunt ușor de observat - stresul și oboseala se regăsesc  în capul listei celor mai periculoși dușmani ai sănătății, fiind factori de risc majori pentru afecțiuni cardiace, diabet, cancer, probleme cu imunitatea sau probleme psihice.

Ce putem face însă pentru a avea un somn odihnitor, care să ne reîncarce bateriile și să ne mențină sănătoși?

Ceaiurile potrivite înainte de culcare

Alimentația potrivită și anumite plante și extracte din plante te vor ajuta să ai un somn liniștit, fără stres. Ceaiurile, spre exemplu, sunt un aliat de nădejde în acest sens. Din farmacia extrem de bogată a naturii poți alege înainte de culcare ceaiul de valeriană, folosit de secole pentru efectele sale calmante asupra sistemului nervos. Teste științifice recente îi atestă capacitățile de calmare a stresului și nervozității. Un alt ceai potent este cel de mentă, care acționează în primul rând prin calmarea sistemului digestiv, fiind util dacă ați avut o masă copioasă înainte de culcare. Nu putem uita nici de popularul ceai de tei, un calmant general, care relaxează mușchii și reglează metabolismul.

 Uleiuri esențiale

Calitățile relaxante ale plantelor pot fi accesate și prin intermediul uleiurilor esențiale, fie folosite într-o baie fierbinte, înainte de somn, fie răspândite în dormitor prin alte mecanisme. Probabil cel mai popular este uleiul de levănțică, care scade anxietatea și îmbunătățește calitatea somnului. Foarte utile sunt și uleiurile de bergamotă, valeriană, ylang ylang, mușețel sau santal, fie singure sau în combinații. Dimineața, pentru o trezire proaspătă, puteți alege un ulei parfumat de citrice sau de mentă.

Reguli importante

Un somn bun, revigorant, noapte de noapte, necesită disciplină. Este important să ne stabilim un orar fix pentru culcare și trezire. Alege o oră la care să mergi la culcare (preferabil atunci când te simți obosit) și o oră la care te trezești. Ajustează-le dacă este necesar cu câte 15 minute zilnic, însă ar trebui să ajungi în punctul în care te poți trezi dimineața fără alarmă, simțindu-te odihnit. Respectând aceste ore te vei simți mult mai odihnit decât dacă ai dormi același număr de ore, însă culcându-te zilnic în momente diferite.

Evitarea anumitor preparate și substanțe care au efect de stimulare a sistemului nervos este și ea importantă. Aici putem aminti produsele care conțin cofeină, cantități mari de zahăr sau alcoolul, care în ciuda miturilor, nu ne ajută să dormim mai bine.

La final, nu trebuie să omitem nici importanța pe care o are locația potrivită. Transformă-ți dormitorul într-un spațiu ideal pentru somn, cu cât mai puțină aparatură electronică, răcoros, aerisit și ferit de zgomote și evită folosirea electronicelor cu ecrane luminoase înainte de culcare, deoarece lumina acestora îți reduce producția de melatonină, un hormon care induce starea de somn.

crosschevron-up