Noutati de pe blog

In perioada 25-31 ianuarie 2015 pe teritoriul Uniunii Europene are loc Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, o campanie ampla ce include cateva mii de evenimente derulate in tarile membre, inclusiv in Romania, ce au ca scop mediatizarea problemelor din jurul acestei afectiuni, precum si a modalitatilor de prevenire a acestei forme de cancer.

Cancerul de col uterin afecteaza anual circa 60 de mii de femei din Europa, acesta fiind cea de-a treia cauza de malignitate la femei. Din pacate Romania se afla pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste numarul de decese atribuite cancerului de col uterin, printre cauze numarandu-se lipsa informarii si depistarea in stadii mult prea avansate a bolii.

Este extrem de important de stiut ca o mare parte a cazurilor de cancer de col uterin ar putea fi prevenite prin participarea la programe de testari si vaccinari. In Romania, majoritatea actiunilor de depistare sunt derulate prin Programului National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin.

Metode de preventie

Potrivit Asociatiei Europene pentru Cancerul Cervical, toate femeile cu varste intre 25 si 65 de ani ar trebui sa apeleze controale pentru depistarea precoce a acestei afectiuni cauzate de 13 tipuri de tulpini de virus Human Papilloma Virus sau HPV. Primul control ar trebui efectuat in jurul varstei de 25 ani, intre 25 si 49 de ani controalele ar trebui programate odata la 3 ani, iar dupa 49 de ani acestea se pot realiza odata la 5 ani. Pentru detalii despre testare puteti apela la medicul de familie sau la un medic ginecolog. Barbatii pot fi si ei infectati cu virusul HPV, fiind factori in transmisia acestuia.

Pe langa screening, o alta metoda de prevenire este vaccinarea. Vaccinurile existente in acest moment sunt extrem de eficiente si ofera protectie impotriva a doua dintre cele mai frecvente tipuri de  HPV, responsabile de peste 66% din cazurile de cancer. Exista insa alte tulpini de HPV care pot duce la randul lor la cancer de col uterin, impotriva carora vaccinul nu va avea efect. Revine astfel in prim plan importanta testarii regulate ca metoda de preventie.

Mai multe informatii despre diagnostic si tratament, pe site-ul Ministerului Sanatatii, aici.

crosschevron-up