Noutati de pe blog

Durerea de spate afecteaza o mare parte a populatiei iar cauzele ei pot fi multiple -  de la cele de natura mecanica, cum ar fi ridicarea incorecta a unei greutati si pana la cele atribuite unei afectiuni cronice. Adesea pacientii sunt nevoiti sa apeleze la tratament medicamentos (antiinflamatoare, analgezice, etc.) pentru a putea duce o viata normala, insa exista o serie de alternative  care reduc intensitatea durerii, cresc mobilitatea si imbunatatesc calitatea vietii.

Exercitiile fizice

Exista numeroase tipuri de exercitii extrem de utile pentru cei ce sufera de dureri de spate, de la gimnastica medicala si stretching pana la inot, aerobic sau yoga. Acestea intaresc muschii ce sustin zonele cu probleme, imbunatatesc postura si mobilitatea si nu in ultimul rand, ajuta la eliberearea de endorfine, neurotransmitatori cu un rol important in suprimarea durerii.

Stimularea starii de bine

Dupa cum spuneam, endorfinele exercita un efect analgezic semnificativ. Ce putem face insa pentru a elibera cat mai multe endorfine, in afara de exercitii fizice? Putem incepe cu activitati care ne fac sa radem si sa zambim, activitati ce implica relationarea cu alte persoane, meditatia, muzica, consumul anumitor alimente, cum este ciocolata neagra sau exercitiile de respiratie profunda.

Endorfinele ajuta si la tratarea altor afectiuni asociate cu durerea, cum ar fi insomnia sau depresia.

Masajul si acupunctura

Numeroase studii confirma rolul benefic pe care masajul si acupunctura il au in tratarea durerii. Acestea ajuta la relaxare si oxigenarea muschilor, elibereaza endorfine iar, potrivit unor teorii, acele utilizate in acupunctura blocheaza traseul transmiterii durerii din regiunea afectată spre creier. Un studiu realizat de curand in Marea Britanie a demonstrat ca efectele unei cure de 10 sesiuni de acupunctura se mentin pe termen lung, chiar si pe perioade de peste doi ani. Cu toate acestea, reducerea intensitatii durerii este relativ scazuta.

Cremele cu capsaicina si tataneasa

Capsaicina, substanta activa din ardeii iuti, este utilizata in mai multe unguente pentru tratarea durerii. Aplicarea de 3-4 ori pe zi a acestor creme reduce intensitatea durerii, efectul datorandu-se interferentei pe care o are cu o serie de substante ce ajuta transmiterea sa. Efectele secundare sunt minore.

Un alt unguent, bazat pe extrasul din radacina de tatanseasa, si-a dovedit actiunea benefica in reducerea durerilor de spate in cadrul studiilor clinice. Aici insa este necesara mai multa atentie, deoarece utilizarea pe perioade indelungate nu este recomandata.

Terapia cu frig-caldura

Terapia ce implica comprese locale cu gheata sau comprese fierbinti este utila in special in cazul afectiunilor de natura acuta. Gheata reduce inflamatia si reduce spasmele musculare, in timp ce caldura creste gradul de irigare cu sange si oxigen a zonei.

Pe langa solutiile amintite mai sus mai putem mentiona efectele pozitive pe care le are alimentatia si renuntarea la obiceiurile nesanatoase, somnul sau terapia balneara sau cea ce implica hipnoza.

crosschevron-up