Noutati de pe blog

Mainile murdare, apa contaminata si alimentele spalate insuficient sau stocate incorect cauzeaza anual zeci de mii de imbolnaviri, iar perioada verii este una “fierbinte” atunci cand vine vorba despre toxinfectii alimentare.

In functie de microbii implicati (Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia, etc.) simptomele bolilor transmise prin apa si alimente contaminate pot oscila de la o simpla durere de stomac si pana la afectari grave, ce ne pun viata in pericol si pot sa apara la cateva ore sau cateva zile de la momentul infectarii. Cei mai expusi riscurilor sunt cei mici, precum si persoanele cu un sistem imunitar deficitar.De aceea este extrem de important sa respectam regulile de igiena atunci cand preparam mancarea si sa fim vigilenti, in special atunci cand suntem in vacanta intr-un loc strain unde nu avem informatii sigure despre starea alimentelor.

Mai jos va prezentam o serie de sfaturi pentru preparearea si stocarea sigura a principalelor tipuri de alimente.

Reguli pentru spalarea alimentelor:

-       Spala legumele inainte de a le curata pentru ca bacteriile si murdaria sa nu se transfere apoi pe cutit si pe tablia de lucru

-       Freaca delicat cu degetele produsele in timp ce le speli. Nu e nevoie sa folosesti sapun sau alte produse de curatare

-       Spala-te pe maini pentru 20 secunde inainte si dupa ce procesezi alimentele

-       Arunca stratul exterior de frunze in cazul unor legume precum varza, ceapa verde  sau salata

-       Sterge produsele cu un prosop de hartie pentru a elimina eventuala murdarie persistenta

Reguli pentru depozitare si preparare:

-       Pastreaza carnea cruda separat fata de celelalte alimente din frigider. De asemenea, pestele crud nu se pastreaza in frigider mai mult de 24 ore

-       Temperatura din frigider ar trebui sa fie de maxim 4 grade, iar cea din congelator de -16

-       Evita sa lasi alimentele la temperatura camerei, in special pe cele care contin ou crud

-       Foloseste un termometru pentru alimente pentru a te asigura ca acestea sunt gatite suficient si in interior

-       Curata atent recipientele si ustensilele cu care ai preparat carnea cruda. Daca nu vrei sa il schimbi, buretele de vase poate fi si el igienizat daca este tinut circa 1 minut in cuptorul cu microunde

-       Fierbe laptele, daca acesta nu este pasteurizat si apa, daca nu esti 100% sigur de calitatea acesteia

 

De asemenea, nu uita sa cumperi alimente doar din unitati autorizate, unde sunt depozitate in conditii optime de igiena. In cazul in care calatoresti in zone unde aceste sfaturi sunt mai greu de respectat, este recomandat sa ai cu tine provizii de alimente si apa pana reusesti sa identifici surse sigure. Acest lucru este cu atat mai important daca alaturi de tine calatoreste si un copil.

crosschevron-up