Noutati de pe blog

Stiati ca greutatea normala a capului uman este de circa 5 kg, insa in momentul in care acesta este aplecat spre inainte (pozitia clasica pe care o mentinen atunci cand scriem un SMS sau citim ultimele stiri de pe Facebook pe mobil), greutatea exercitata asupra coloanei se situeaza intre 15 si 25 de kg, in functie de unghiul in care sta gatul?

Un studiu recent publicat de Dr. Ken Hansraj, un chirurg specializat in operatiile coloanei vertebrale din cadrul unui centru de profil din New York, avertizeaza ca am putea asista la o explozie a problemelor coloanei vertebrale in randul tinerilor, si nu numai, motivul principal fiind presiunea excesiva exercitata asupra acesteia atunci cand stam aplecati spre ecranul telefonului. Practic, la un ungi de aplecare de 60 de grade, greutatea capului, resimtita de coloana, este de circa 25 de kg, similara cu cea a unui copil de 6-7 ani.

In timp, acest stres anormal poate duce la inflamarea muschilor din jurul gatului, durere si chiar la hernie de disc si afectarea nervilor.

Ce putem face pentru a evita aceasta problema? Primul pas ar fi pastrarea capului intr-o pozitie cat mai apropiata de cea normala (cat mai putin aplecata) atunci cand urmarim ecranul mobilului sau al tabletei, miscarea ochilor si nu a gatului. Trebuie sa fim atenti la postura si sa apelam la exercitii care relaxeaza muschii gatului.

crosschevron-up