Noutati de pe blog

Persoanele care sufera de pietre la rinichi pot reduce drastic riscul reaparitiei acestora daca reusesc sa consume mai multe lichide. Potrivit unui nou set de recomandari ale medicilor din Statele Unite, un consum crescut de lichide, dozat pe parcursul intregii zile, poate reduce recidiva pietrelor la rinichi cu cel putin 50%. Cu toate acestea, persoanele care deja consuma suficiente lichide sau pentru care un consum crescut este descurajat de alte afectiuni, ar trebui sa ignore sfatul.

Peste 13% dintre barbati si peste 7% dintre femei se pot confrunta cu problema calculilor la rinichi pe parcursul vietii, iar fara un tratament adecvat, calculii vor reveni in aproape 50% dintre cazuri intr-un interval de 5 ani. Exista insa numeroase masuri pentru a preveni acest lucru.

Pe langa un consum mai mare de lichide, expertii recomanda si o serie de alte modificari ale alimentatiei. Printre acestea se regasesc reducerea consumului de sucuri acidulate, dar in unele cazuri si de alimente bogate in oxalat, cum ar fi sfecla, rubarba, spanacul, ciocolata, ceaiul sau nucile.

crosschevron-up