Noutati de pe blog

Care este diferența dintre fructe și “super-fructe” ? Majoritatea fructelor  oferă beneficii la capitolul sănătate, așa că ce face dintr-un fruct normal un fruct super? Termenul, apărut inițial ca un concept de marketing, este folosit pentru a diferenția fructele ce oferă doar beneficii minore, completate de aportul nutrițional, de cele ce se pot mândri cu o paletă largă de calități: efect antioxidant puternic, conținut ridicat de vitamine, acțiune în multiple afecțiuni, etc.

Vom începe lista noastră de super-fructe cu cele ce cresc și la noi în țară, majoritatea acestora din categoria fructe de pădure.

Coacăzele negre

Fructele sunt extrem de bogate în vitamina C (de câteva ori mai mare decât doza zilnică recomandată, per 100g), conțin fier, mangan, potasiu și complexul de vitamine B. Testele de laborator au demonstrat că alte fitochimicale pe care le conțin coacăzele au un rol în reducerea inflamației ce stă la baza bolilor de inimă și a celor neurologice, precum Alzheimer.

Cătina

Aflată sub lumina reflectoarelor de ceva vreme, cătina își merită pe deplin locul între super-fructe. Fructul plantei are un conținut de vitamina C de circa 15 ori mai ridicat decât cel al portocalelor și nivele semnificative de vitamina A, vitamina E, carotenoizi şi flavonoizi. Uleiul de cătină poate fi utilizat cu mare succes în cazuri grave de arsuri termice şi chimice, sau afecţiuni ale pielii. Tot sub formă de ulei, cătina este eficientă în tratamentul ulcerului gastric și duodenal, a alergiilor, urticariei și reumatismului.

Murele

Bogate în seleniu și fibre, murele se mândresc și cu un un conținut ridicat de antioxidanți. Acestea mai conțin polifenoli și antocianine, substanțe ce ajută la prevenirea cancerului și a bolilor de inimă.

Zmeura

Fructele aromate pe care le regăsim în zonele de munte sau în grădinile cultivatorilor se mândresc și ele cu o serie de alte calități, pe lângă gustul extrem de apreciat. Zmeura este extrem de bogată în fibre, vitamina B2, K, calciu, seleniu și fier. O substanță specială pe care o conțin fructele, acidul elagic, este un puternic antioxidant.

Afinele

Au un conținut semnificativ de fibre, iar proprietățile lor antioxidante ne ajută să luptăm mai eficient cu radicalii liberi care accelerează îmbătrânirea. Studiile arată de asemenea că pot juca un rol important în prevenirea bolilor oculare.

 

Campionii la nivel global sunt următorii:

Noni

Fructul unui arbust tropical, noni a demonstrat în cadrul testelor de laborator un efect antioxidant, imunostimulator și capacitatea de a lupta cu tumorile. Folosit de regulă sub formă de suc, conține un nivel ridicat de potasiu, vitamina C, A, niacină și fier.

Acai

Fructele de Acai, un palmier din pădurile amazonieie, au capacității antioxidante de neegalat. Capacitatea de Absorbție a Radicalilor liberi de Oxigen (ORAC) a acestor fructe este de 5.500 unități/100g, dublu față de coacăze, care și ele stau foarte bine la acest capitol.

Rodia

Rodia, consumată întreagă sau ca suc, are o acțiune dovedită științific în reducerea riscului de boli cardiace, a stresului oxidativ și a tensiunii arteriale. Fructul este bogat în polifenoli, precum elagitaninul, care are un efect antioxidant semnificativ.

 

crosschevron-up