Obezitatea este o problema tot mai frecventa in randul copiilor cu varste de sub 10 ani, o vina importanta avand-o 5 factori de risc prezenti in viata mamelor in perioada sarcinii si la scurt timp dupa.
Primii patru factorii de risc din perioada sarcinii sunt: obezitatea, cresterea excesiva in greutate, nivelul scazut de vitamina D si fumatul. Al 5-lea factor ce are potentialul de a cauza probleme pentru cei mici este alaptarea pentru o perioada mai scurta de 1 luna de zile.
Pe baza datelor obtinute de cercetatori in urma analizei a aproape 1000 de copii si a mamelor acestora, micutii care au avut cel putin patru dintre cei 5 factori amintiti mai sus aveau la varsta de 6 ani un procent de grasime corporala cu 47% mai ridicat, iar sansele ca acestia sa fie obezi erau de aproape 5 ori mai mari decat cei care nu prezentau nici un factor de risc.
Devine astfel evidenta importanta pe care sanatatea mamei o are pentru viitorul copilului si rolul major al unui stil de viata sanatos pre-sarcina si in timpul acesteia (evitarea fumatului, alimentatia sanatoasa, mentinerea greutatii recomandate).
De ce este periculoasa obezitatea in cazul copiilor? Problemele cu greutatea aparute la o varsta atat de frageda cresc serios riscul afectiunilor cardiovasculare, de aparitie a diabetului si a altor boli cronice care vor afecta apoi dramatic calitatea vietii.
Pe langa cei 5 factori de risc din cadrul studiului exista o paleta larga de alti factori care pot afecta greutatea celor mici.