Noutati de pe blog

Cele 206 oase ale scheletului uman reprezintă pietrele de fundație ale unui organism sănătos. Dezvoltarea și menținerea lor în formă optimă sunt obiective pe care trebuie să le urmărim întreaga viață. Obiective pe care însă în perioada tinereții tindem să le ignorăm. Aceasta este însă exact perioada cea mai importantă pentru dezvoltarea osoasă, perioada în care faza de construcție este în plină desfășurare, iar alimentația potrivită este esențială.

Mai jos vă oferim câteva  recomandări importante precum și o serie de sfaturi legate de cele mai bune alimente și exerciții pentru un schelet solid.

Calciul și vitamina D, esențiale

Vitamina D și calciul sunt două dintre elementele de maximă importanță atunci când vine vorba despre structura sănătoasă a oaselor, atât în faza copilăriei și a tinereții, cât și mai târziu, la bătrânețe, când suplimentarea poate încetini problemele cauzate de osteoporoză, o afecțiune extrem de frecventă, caracterizată prin oase fragile și un risc crescut al fracturilor.

Lista de alimente bogate în calciu cuprinde spanacul, varza, broccoli (plus alte legume verzi), fasolea sau anumite varietăți de semințe și nuci, în special susanul.

Laptele este și el o sursă bogată de calciu, un pahar de 250 ml oferind circa 30% din necesarul zilnic. Anumite varietăți sunt suplimentate cu vitamina D, oferind o combinație atractivă. Cu toate acestea, există în momentul de față o serie de voci care afirmă că lactatele nu sunt sursa cea mai bună de calciu pentru oase, în special atunci când vine vorba despre lactate cu aciditate ridicată, cum sunt unele varietăți de brânză. Pentru a le neutraliza aciditatea organismul are nevoie de calciu, pe care îl extrage din oase. De aceea, se preferă varianta legumelor și a fructelor.

Vitamina D, mortarul care fixează calciul în oase, este fie sintetizată de organism cu ajutorul soarelui, fie absorbită din alimentație. O regăsim în cantități importante în gălbenușurile de ou și în anumite varietăți de pește (ton, somon, sardine). Suplimentele alimentare sunt și ele o soluție.

Studii recente arată că un alt element, potasiul, recunoscut până acum pentru rolul său în buna funcționare a mușchilor, are și capacitatea de a reduce aciditatea care forțează în anumite cazuri calciul din oase.

De evitat

Lista neagră a alimentelor și obiceiurilor care afectează în mod negativ sănătatea osoasă este, din nefericire, destul de lungă. Specialiștii recomandă să evitați fumatul (interferează cu absorbția calciului) și să consumați mai puțină cofeină și alcool. Consumul ridicat de sare este și el periculos deoarece acesta crește pierderea de calciu prin urină.  Anumite medicamente pot și ele genera sau amplifica pierderea de masă osoasă - printre acestea se regăsesc steroizii, unele tratamente pentru refluxul de acid, etc., de aceea este important să discutați cu medicul despre acest aspect. Nu în ultimul rând, un stil de viață sedentar, fără mișcare și fără expunere la soare vă va cauza probleme și în ceea ce privește sănătatea osoasă.

 Exerciții fizice

Exercițiile fizice sunt extrem de importante pentru dezvoltarea și menținerea unor oase puternice. În acest sens cele mai utile sunt exercițiile cu greutăți, care solicită mușchii și oasele, stimulând dezvoltarea acestora, cât și sporturile de impact, precum baschetul, alergarea, handbalul sau fotbalul. La vârste mai înaintate exercițiile care vă îmbunătățesc echilibrul (Tai Chi, Yoga) vă vor ajuta să reacționați potrivit într-o într-o situație periculoasă, care s-ar putea solda cu o fractură.

Nu în ultimul rând, în special dacă sunteți femeie și dacă vă apropiați de 50 de ani, este important să cereți sfatul unui medic și să vă evaluați periodic sănătatea osoasă.

crosschevron-up