Noutati de pe blog

Scaderea eficientei antibioticelor, cauzata de aparitia unui numar tot mai mare de bacterii rezistente la acest tip de agenti, reprezinta un pericol extrem de grav pentru sanatatea omenirii. Din fericire, incep sa apara si primele solutii pentru aceasta problema, una dintre ele fiind creata de catre o echipa de cercetatori ai unei companii din Danemarca, Micreos.

Este vorba despre o enzima, mai precis o endolizina, botezata Staphefekt, capabila sa distruga peretele celular al stafilococului auriu, inclusiv al celui meticilino-rezistent (MRSA), extrem de greu de tratat cu alte antibiotice. Infectiile cu MRSA, multe dintre ele intraspitalicesti, reprezinta un risc ridicat pentru pacienti.

Noua enzima ucide rapid bacteria si nu ii da posibilitatea sa dezvolte rezistenta, deoarece actiunea sa este independenta de metabolismul patogenului. De asemenea, enzima ataca foarte precis tinta, lasand in viata bacteriile benefice, un lucru greu de realizat in cazul tratamentelor combinate cu antibiotice.

Intr-un studiu intial, realizat pe 6 pacienti infectati cu stafilococ auriu, enzima Saphefekt, a celor de la Micreos, a avut efect in 5 dintre cazuri, un rezultat mai mult decat promitator.

In prezent, compania a dat startul testelor clinice si pentru alte zone terapeutice.

crosschevron-up