An de an specialistii in nutritie, oamenii de stiinta si membrii comunitatii medicale atrag atentia asupra unor noi alimente, substante sau obiceiuri care aduc beneficii importante sanatatii, previn bolile si ne asigură necesarul de vitamine si minerale. Pentru 2015 lista de tendinte care ies în evidenta cuprinde o serie de elemente noi, insa si produse recunoscute traditional pentru efectele lor, care revin acum în lumina reflectoarelor.
Ceaiul Matcha
Beneficiile ceaiului verde sunt deja binecunoscute, insa anumite varietati, cum este Matcha, dau dovada de adevarate super puteri. Acest ceai obtinut din cele mai bune frunze ale plantelor, crescute doar la umbra, nefermentate, ofera de peste 130 de ori mai multi antioxidanti decat optiunea clasica. Matcha poate fi consumat atat sub forma de ceai, cat si ca o pulbere fina, ce poate fi adaugata in diferite alimente – lapte, deserturi, etc.
Principalele sale beneficii sunt reducerea efectelor negative ale radicalilor liberi, prevenirea cancerului, stimularea metabolismului si a arderii grasimilor, energizarea si detoxifierea.
Supa de oase
Una dintre supele pe care le preparau bunicile multora dintre noi, supa de oase a devenit acum o vedeta printre promotorii alimentatiei sanatoase. De ce? Ei bine, acest preparat este extrem de bogat in aminoacizi, in special in glicina si prolina. Primul are un rol central in majoritatea proceselor din organism: ajuta buna functionare a sistemului digestiv si nervos, accelereaza vindecarea ranilor si cresterea musculara, regleaza glicemia etc . Cel de-al doilea, prolina, ne ajuta sa ne pastram sanatos sistemul circulator, curatand vasele de sange de depozitele de grasimi.
Supele de oase au si un continut ridicat de colagen, ce ofera beneficii pentru sanatatea pielii, a parului si unghiilor, precum si a tesutului conjunctiv (ligamente, tendoane).
Pe internet veti gasi numeroase retete gustoase, pretul acestui preparat fiind unul extrem de redus in contrast cu avantajele sale.
Carbunele activ
De multe ori uitam ca unele dintre cele mai simple lucruri sunt si cele mai utile. Este si cazul carbunelui, care se bucura in aceasta perioada de tot mai multa atentie din partea nutritionistilor. Varianta activata, cu o capacitate sporita de absorbtie fata de cea clasica, este utilizata pentru detoxifierea organismului, atasandu-se de toxine ca un magnet si facilitand eliminarea acestora. De altfel, carbunele este folosit in medicina si ca un remediu pentru diferite cazuri de otravire.
Carbunele activat poate fi consumat pe cale orala, sub forma de suplimente sau adaugat la anumite preparate, iar unele persoane il folosesc si ca un inlocuitor pentru pasta de dinti, acesta fiind capabil sa albeasca si sa curete in profunzime dantura.
Atentie insa in cazul in care sunteti sub tratament, deoarece carbunele poate sa reduca capacitatea de absorbtie a anumitor medicamente.
Alimentele fermentate
Alimentele care trec printr-un proces de fermentatie au un continut crescut de probiotice, organisme benefice pentru sanatatea sistemului digestiv si imunitar. O vedeta a acestora este varza murata, cunoscuta pe glob ca sauerkraut. Pe langa nivelul semnificativ de bacterii “prietenoase” si de fibre, varza murata se remarca prin valorile ridicate de vitamine si minerale: A, C si K, complexul de vitamine B, fier, magneziu, cupru, mangan si calciu.
Aceasta intareste sistemul imunitar si osos (vitamina K, destul de rara, faciliteaza mineralizarea oaselor), ne ajuta sa ne pastram tenul tanar si ochii sanatosi si reduce inflamatia.
Atentie la continutul ridicat de sare din unele preparate, acesta putand fi periculos pentru persoanele cu probleme renale.
Grasimile sanatoase
Perioada in care cuvantul “grasimi” era imediat asociat cu un context negativ este pe cale sa apuna. Un numar in crestere de specialisti in nutritie recunosc importanta grasimilor sanatoase (mono si polinesaturate) si a alimentelor bogate in acestea. Untul si laptele integral, uleiurile din plante (masline, avocado, dovleac, cocos), revin in meniuri, inlocuind alimente sarace in grasimi, care insa de multe ori au valori mult prea mari de carbohidrati. Alimentele bogate in acizi Omega-3 sunt si ele tot mai recomandate. Pe langa peste, lumea se indreapta si spre animale hranite cu iarba, a caror carne are un continut mai ridicat al acestui acid important care reduce inflamatia.
Juice-urile castiga tot mai mult teren, zaharul intră pe lista neagra
Dacă simtiti nevoia unui suc de fructe si legume proaspat, care sa va energizeze instant si ati incerca ceva nou, aruncati o privire pe internet. Juice-urile sunt tot mai populare, cu numeroase bloguri dedicate, care ofera retete dintre cele mai variate si mai interesante, retete ce combina de multe ori ingrediente neasteptate, pentru a crea un preparat cat mai sanatos. Un exemplu este sucul dedicat celor ce sufera de artrita, care are in compozitie, suc de mere, sparanghel, broccoli, morcovi, telina, ulei de masline si patrunjel.
Zaharul este si el unul dintre eroii acestei perioade, insa un erou negativ. Membrii comunitatii medicale trag un semnal de alarma despre excesul de zahar din alimentatia moderna si despre atitudinea mult prea ingaduitoare cu care acesta este vazut. Sunt necesare noi reglementari in acest domeniu si noi reguli pentru a stopa efectele nocive ale acestei substante considerate de multi un drog. 2015 ar putea fi anul în care atat autoritatile din domeniu, cat si marii producatori din industria alimentara ar putea lua masuri importante.
Foto: Flickr - Jigme Datse Rasku