Noutati de pe blog

Îți faci griji în privința modului în care cel mic va face față amenințărilor ce vin odată cu anotimpul rece – frigul, gripa și răceala? Este normal, însă îngrijorarea ta nu trebuie să vă forțeze să “hibernați” în locuință până la sosirea primelor raze de soare. În continuare îți vom oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să te bucuri de părțile frumoase ale iernii alături de bebelușul tău.

bebe iarna

Controlează inteligent temperatura

Nou născuților le este mai dificil să-și ajusteze temperatura corpului decât nouă, de aceea este mai important să menținem o temperatură constantă în cameră decât una foarte ridicată. O temperatură potrivită în camera celui mic va fi undeva în jurul valorii de 18-20 de grade. Evitați căldura excesivă deoarece șocul trecerii la mediul de afară va fi unul mai mare.

În ceea ce privește hainele pentru plimbările în aer liber, putem folosi o regulă destul de simplă – micuții necesită un strat de haine în plus față de noi. Folosiți mai multe straturi de îmbrăcăminte pentru a putea regla temperatura în cazul în care bebelușului îi este prea cald/frig. Vă veți da seama mai precis de cum se simte acesta verificându-i temperatura în zona cefei sau a spatelui. De asemenea, dacă îi este frig nasul s-ar putea sa îi fie palid iar buzele mai vineții, iar dacă îi este prea cald va fi excesiv de îmbujorat sau transpirat.

Nu vă speriați dacă mânuțele sunt mai reci deoarece acest lucru este normal. Nu uitați să luați cu voi o căciuliță (o mare parte a caldurii corporale se pierde la nivelul capului) și mănuși.

Atenție la piele

Pielea micuților este extrem de sensibilă, iar căldura excesivă și uscăciunea aerului pot cauza eczeme. Pentru a evita problemele încercați ca băița să nu depășească zece minute și aveți grijă să folosiți un săpun special pentru piele sensibilă sau produse fără arome și coloranți sintetici. Nu uitați apoi să aplicați o cremă hidratantă, care trebuie utilizată și înainte de plimbare pentru a proteja pielea de vânt.

Teama de microbi

Gripa și răceala sunt afecțiuni obișnuite pentru perioada rece, iar epidemiile sunt și ele frecvente. Micuții, care nu au un sistem imunitar complet dezvoltat, sunt mai vulnerabili decât noi în fața agenților patogeni, însă nici de această dată izolarea nu este întotdeauna o soluție. Putem limita contactul cu microbii spălându-ne des pe mâini, atât noi cât și cei care vor interacționa cu bebelușul (nu trebuie să vă simțiți jenați să îi rugați să facă acest gest). Îi vom curăța și lui mânuțele, fie cu apă fie cu un gel antibacterian, mai ales dacă are tendința să le țină în gură.

În cazul în care observăm că anumite persoane prezintă simptome de gripă, cea mai bună soluție este să evităm pe cât posibil proximitatea acestora.

Pentru a întări sistemul imunitar a celor mici cea mai sănătoasă soluție este alăptarea, care ar trebui să fie făcută cât mai mult timp posibil. Studiile au demonstrat de-a lungul timpului o mare varietate de beneficii ale acestei practici.

Există de asemenea și o multitudine de produse și suplimente create special pentru necesitățile bebelușilor.

Nu trebuie să uităm că iarna alături de cel mic trebuie să fie un motiv de bucurie și nu de îngrijorare, iar cu puțină atenție vă puteți bucura împreună de magia acestui anotimp deosebit.

 

Foto: Flickr Michael Hummel

crosschevron-up