Noutati de pe blog

Soarele joacă un rol extrem de important în procesul de îmbătrânire al pielii. Efectele sale acceleratoare ale foto-îmbătrânirii tenului sunt mult mai accentuate decât cele cauzate de fumat, alimentație, odihnă sau stres, iar dermatologii au atras atenția de ceva vreme asupra acestui fapt.

Unul dintre cele mai importante studii publicate pe această temă în ultima perioadă a analizat peste 900 de persoane cu vârste de sub 55 de ani pentru o perioadă ce s-a întins pe mai mult de patru ani. Rezultatele, deloc surprinzătoare, mai accentuează încă odată rolul soarelui în procesul de detriorare a tenului.

Participanții la studiu care au utilizat zilnic o cremă de protecție solară cu SPF de minim 15 au acumulat pe perioada testării cu până la 24% mai puține efecte de îmbătrânire a pielii decât cei care nu au folosit nici o protecție. Diferența este una majoră, însă o altă concluzie interesantă a studiului este faptul că și persoanele cu vârste mai înaintate, de peste 40 de ani, beneficiază de protecția anti-îmbătrânire a cremelor cu SPF.

Radiația solară este separată în mai multe componente – radiațiile ultraviolete UVA și cele ultraviolete UVB. Prima componentă, cea UVA, este cea responsabilă pentru cea mai mare parte a efectului de îmbătrânire și ridare a pielii, reducându-i elasticitatea și generând diferite pete, cauzate de afectarea ADN-ului și a lipidelor din membrane. Sunt afectate structurile din colagen și elastină.

Radiația UVB, pe de altă parte, este “vinovată” de arsurile solare. Cu toate acestea, ambele cresc riscul cancerelor de piele și a altor afecțiuni periculoase, iar cremele solare de calitate oferă protecție împotriva amândorora.

Rolul antioxidanților

Pe lângă protecția oferită de cremele SPF însă, este recomandat să preveniți îmbătrânirea pielii și cu ajutorul altor produse speciale, în principal a celora care acționează cu ajutorul antioxidanților.

Antioxidanții previn și repară distrugerile de la nivel celular cauzate de radiațiile solare și de alți factori nocivi, ajutând la eliminarea radicalilor liberi, responsabili pentru procesul de oxidare. Printre antioxidanții cu cele mai importante efecte pentru ten se regăsesc betacarotenul, licopenul, luteina, precum și vitaminele A, E, C sau seleniul. Trio-ul de vitamine A, C, E nu doar apară celulele de acțiunea radicalilor ci accelerează și procesul de regenerare, permițând o înlocuire mai rapidă a țesuturilor afectate.

Pentru a beneficia de ajutorul lor, puteți folosi produse cosmetice ce au la bază combinații de antioxidanți sau puteți suplimenta alimentația cu fructe și legume proaspete.

Ce nu trebuie să uitați însă este faptul că și atunci când folosiți o cremă de protecție SPF adecvată, aplicată corect, completată de antioxidanții dintr-o alimentație sănătoasă, regulile de bază privind timpul de expunerea la soare, în special în perioadele în care razele acestuia sunt deosebit de puternice, rămân valabile.

crosschevron-up