Noutati de pe blog

 

 

Cei mici se pregătesc pentru un nou an școlar, în care  dezvoltarea intelectuală trebuie să fie completată de o dezvoltare fizică armonioasă. O nutriție echilibrată ce asigură un aport adecvat de vitamine și minerale este esențială în acest sens.

Din păcate nu toți copiii reușesc să își acopere necesarul de vitamine din alimentația zilnică, astfel încât un medic pediatru poate recomanda o serie de suplimente care să le garanteze o creștere sănătoasă. Vom vedea în continuare care sunt vitaminele și mineralele esențiale pentru un școlar aflat în plină dezvoltare.

Vitamina D

Probabil de la nașterea copilului ai fost bombardată cu sfaturi legate de importanța vitaminei D, atât pentru formarea unor oase puternice cât și pentru absorbția calciului, o bună funcționare a inimii și protecția împotriva unei largi palete de afecțiuni.

Doza recomandată de vitamina D pentru copiii cu vârste între 1 și 13 ani este de 4-600 UI (unități internaționale) pe zi, însă din păcate studiile arată că mulți micuți nu reușesc să-și asigure această cantitate.

Surse importante de vitamina D sunt: alimentele (gălbenuș de ou, lapte fortificat, pește, unt, ficat), expunerea la soare sau diferitele suplimente. Se recomandă combinația de Calciu și vitamina D.

Vitamina A

Este o vitamină care se regăsește în multe alimente și joacă un rol extrem de important în sănătatea ochilor, a oaselor, dinților și pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Copiii cu vârste între 4 și 8 ani ar trebui să consume doze de 400 RAE pe zi, în timp ce cei între 9 și 13 ani au nevoie de o doză puțin mai mare, de 600 RAE.

Surse de vitamina A sunt legumele și fructele galbene (morcovi, caise, mango), spanacul, laptele, branza sau ficatul.

Atenție, suplimentarea în exces poate cauza probleme serioase de sănătate.

Vitamina C

Chiar dacă beneficiile pe care le are în tratarea răcelilor rămân controversate, vitamina C este esențială în formarea unui țesut conjunctiv, muscular și epitelial sănătos, în vindecarea rănilor și creșterea rezistenței la infecții.

Copiii între 4 și 8 ani ar trebui să consume 25 mg per zi, iar cei între 9 și 13 ani 45 mg.

În alimente, regăsim vitamina C în citrice, fructe de pădure (coacăze negre), broccoli, ardei gras sau tomate.

Fierul

Fierul joacă un rol central în perioadele de creștere rapidă, contribuind la producția de sânge și țesut muscular. Deficiențele sunt mult mai ușor de observat în perioada adolescenței și includ stări de slăbiciune, iritabilitate, depresie și o scădere a imunității. Fetele trebuie să fie și mai atente la aportul suficient de fier după începerea menstruației.

Cele mai bune surse de fier sunt fasolea, carnea de vită și porc, organele, în special ficatul, spanacul sau prunele.

Vitaminele B

Complexul de vitamine B include o serie de vitamine esențiale în majoritatea proceselor metabolice. Aici regăsim un grup de 15 vitamine printre care cele mai cunoscute sunt vitaminele B1 și B2 (tiamina și riboflavina), vitamina B6, extrem de importantă pentru sistemul nervos, sau vitamina B9 (acidul folic), recomandat în perioada sarcinii, cu un rol în formarea hematiilor.

Le regăsim pe majoritatea în carne și organe (ficat), pește, lapte, ouă, soia sau cereale integrale.

Înainte de a suplimenta alimentația copilului cu diferite multivitamine este recomandat să consultați medicul pediatru, care vă va îndruma spre cele mai bune produse și vă va permite să evitați eventualele probleme cu supradozarea.

crosschevron-up