Noutati de pe blog

soare

Soarele este într-o perioadă extrem de activă a unui ciclu solar de 11 ani, urmând să atingă un maxim de activitate mai târziu în acest an. Acest aspect, combinat cu sosirea prematură a anotimpului cald, atrage încă odată atenția asupra importanței protecției solare adecvate și asupra respectării unor reguli elementare care să ne protejeze de efectele nocive ale radiației solare.

Soarele, indispensabil pentru sănătate

În ciuda riscurilor extrem de mediatizate, pe care nu trebuie să le ignorăm, expunerea la soare este indispensabilă sănătății. Potrivit unui studiu al Universității din Edinburgh, pe lângă importanța lor majoră în sintetizarea vitaminei D, razele solare reduc tensiunea arterială, riscul de atac de cord și prelungesc viața.  Sub acțiunea razelor UV se eliberează oxidul de azot, o substanță ce are un rol important în scăderea tensiunii.

Pentru producerea vitaminei D, care este atât o vitamină cât și un hormon ce poate fi produs de organism,  pielea trebuie expusă la raze UV-B pentru o perioadă de circa 10 minute, în ziele de vară.

Iarna, chiar și în zilele însorite, razele UV-B penetrează cu greu atmosfera, astfel încât se recomandă suplimentarea alimentației cu alte surse de vitamina D. Trebuie să mai țineți cont că razele UV-B nu penetrează sticla, astfel încât condusul sau statul în spatele unei ferestre nu aduc nici un beneficiu în acest sens.

Se estimează că circa 40-75% din populație are deficiențe de vitamina D, iar efectele se resimt la nivelul întregului organism. Vitamina D asigură buna funcționare a inimii, sănătatea oaselor, reduce riscul de cancer, atac cerebral, diabet și boli autoimune.

Siguranța, pe primul loc

Dincolo de efectele benefice, expunerea la soare, în special în cazul în care nu folosiți o protecție adecvată, cauzează îmbătrânirea prematură a pielii  și, mai grav,crește semnificativ riscul de producere a melanomului, cea mai mortală forma de cancer de piele.

Ce înseamnă însă protecție adecvată? În primul rând putem vorbi despre respectarea câtorva reguli elementare cum ar fi evitarea orelor „periculoase” (11 am – 16 pm), atunci când radiația solară este extrem de puternică, protejarea capului cu o pălărie și a ochilor cu ajutorul ochelarilor de soare și hidratarea suficientă.

Cel de-al doilea aspect ține de aplicarea unei creme adecvate ce are rolul de protecție împotriva razelor periculoase.  O cremă potrivită include atât protecție UV-A cât și UV-B și are un factor de protecție solară (FPS sau SPF) de peste 12. Majoritatea utilizatorilor vor fi protejați de o cremă cu FPS 30, aplicată corect și reîmprospătată odată la două ore.

Povestea indicatorului FPS este una complexă, tot mai multe companii fiind tentate să afișeze o cifră cât mai ridicată (adesea de peste 50), pe produsele lor, sperând că această strategie va crește încrederea clienților în produse. Din păcate atunci când aplici o cremă cu FPS 100 sau chiar 150 tinzi să uiți de timpul petrecut în soare, considerând că o protecție atât de ridicată elimină orice risc. Acest lucru nu este însă nici pe departe adevărat. Potrivit dermatologilor, diferențele dintre o cremă FPS 50 și una FPS 100 este neglijabilă. Dacă prima te protejează de 97% dintre razele nocive, a doua va crește protecția la 98.5%.

Un alt aspect ce trebuie luat în considerare este tipul de protecție UV oferit de produs. Există două tipuri de filtre UV: cele chimice, utilizate de majoritatea produselor de pe piață (acestea inhibă receptorii de la nivelul pielii, astfel încât aceasta nu se înroșește și nu se arde ), și filtrele minerale, ca oxidul de zinc, mica sau dioxidul de titan, ce aderă la suprafața pielii și actionează ca un ansamnblu de oglinzi miniaturale ce reflectă razele solare. Protecția oferită de filtrele UV minerale este una completă și, mai important, fără efecte adverse.

Pericolul solarelor

Nici o discuție despre protecția solară nu trebuie să omită o avertizare legată de pericolul mersului la solar. Cei de la IARC (International Agency for Research on Cancer) au analizat 19 studii internaționale iar concluzia a fost evidentă – utilizatorii de solare (femei și bărbați de toate vârstele) au un risc crescut cu minim 15% de a dezvolta melanom. Mult mai grav, în cazul celor ce folosesc solarele la vârste de sub 35 de ani, riscul de melanom crește cu 75%.

crosschevron-up