Noutati de pe blog

O plimbare relaxanta prin padure cu prietenii se poate transforma  rapid intr-un adevarat cosmar in momentul in care  apari pe radarul „simpaticilor” tantari. Situatia e si mai frustranta deoarece de multe ori esti singurul care se bucura de atentia zburatoarelor. Iti prezentam mai jos cinci dintre factorii care sporesc semnificativ riscul de a fi muscat si cateva moduri de a preveni problema.

Imbracamintea

Tantarii se folosesc de informatii olfactive si vizuale pentru a-si identifica prada astfel incat cei ce poarta culori care ii scot in evidenta in natura (roșu, negru, albastru), isi maresc sansele de a fi muscati.

Activitatea fizica 

Tantarii utilizeaza un organ specializat capabil sa detecteze dioxidul de carbon expirat de oameni de la distante ce ajung si la 50 de metri. De regula persoanele ce expira mai mult dioxid de carbon (oamenii masivi), sunt muscati mult mai des decat cei cu o masa corporala mai mica (copiii). Pe langa dioxidul de carbon  tantarii miros si alte substante din transpiratia noastra, precum acidul lactic acumulat in muschi in urma exercitiului fizic, pentru a ne depista. Caldura joaca si ea un rol important.

Sarcina

Mai multe studii au demonstrat ca femeile insarcinate tind sa fie muscate de doua ori mai des decat alte persoane. Motivul tine de doi dintre factorii amintiti mai sus, cantitatea de dioxid de carbon expirata (cu circa 20% mai mare la femeile insarcinate) si caldura corpului.

Grupa de sange

Grupa de sange are la randul ei un rol destul de important in protectia impotriva tantarilor. Cei cu grupa A si B sunt mult mai protejati decat cei cu grupa O, care tind sa fie muscati de doua ori mai mult. Cercetatorii nu au inca o explicatie clara referitoare la motivul acestui fenomen.

Consumul de alcool

Daca mai ai nevoie de inca un motiv pentru care sa nu consumi alcool, atunci iti oferim noi unul. Studii efectuate in Japonia arata ca cei ce au consumat chiar si o sticla de bere au atras mult mai multi tantari decat grupul de control. Cresterea caldurii la nivelul pielii ar putea fi una dintre explicatii.

Pe langa solutiile clasice anti tantari (spray, betisoare, pastile) si variantele moderne, precum un spray de tantari cu ingrediente naturale (Aloe, ulei de cocos si eucalipt), cercetatorii lucreaza la o serie de noi solutii bazate pe studiul persoanelor ce par sa fie imune la muscaturi. Laboratoarele Rothamsted Research din Anglia au analizat o parte dintre substantele emanate de aceste persoane, iar munca lor ar putea duce la produse extrem de eficiente, cu foarte puține efecte secundare.

 

crosschevron-up