Vara este o perioada mult asteptata a anului, in care ne putem bucura la maxim (dar totodata responsabil!) de natura, miscare in aer liber, soare, munte, mare si mai mult timp petrecut alaturi de familie si prieteni. Desi la prima vedere pare greu de crezut, vara trebuie sa avem mai multa grija de corpul nostru decat de obicei, pentru a ne mentine organismul hidratat si echilibrat.
Pentru ca totul porneste din interior si pentru ca in general ne dorim sa aratam cat mai bine in acest anotimp, sunt foarte importante alimentele pe care le includem in dieta noastra din timpul verii. Chiar daca la inceput de iunie vremea nu este inca torida, vestea buna este ca fructele si legumele proaspete de sezon au acaparat pietele si ne anunta ca luna lui ciresar a sosit.
Unul dintre cele mai reprezentative fructe ale lunii iunie sunt ciresele, care pastreaza pentru multi dintre noi gustul copilariei; ele sunt insa si o sursă valoroasa de vitamina C, fibre si antioxidanţi. Aceste fructe delicioase, cu un continut caloric scazut, aduc o multitudine de beneficii sanatatii, printre care se numara protejarea inimii sau grabirea procesului de recuperare dupa efort fizic sustinut.
Alte fructe sanatoase pe care le putem consuma pe perioada verii sunt capsunile, caisele, piersicile, fructele de padure, pepenele verde si cel galben, etc.
Salatele de legume in special, dar si cele de fructe, sunt o alegere sanatoasa pentru o cina sau o gustare intre mese, fiind o explozie de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre, necesare organismului nostru. Putem alege retete de salate cu legume si putin ulei de masline, in care adaugam branza slaba si zeama de lamaie in loc de otet. Cu un bogat continut de vitamina K, C si A, castravetii sunt o alegere nemaipomenita pentru salate sau gustari. Mai mult, acestia sunt o sursa de magneziu si potasiu si au o putere de hidratare a corpului ridicata, datorita conţinutului lor ridicat de apă (96%).
Pentru salatele de fructe va recomandam sa nu folositi topping-uri sau dressing-uri din comert pentru a le pastra intacta valoarea nutritiva.
Bineinteles, vara trebuie sa fim foarte atenti ce bem, pentru ca hidratarea este esentiala in acest anotimp. Dupa cum bine stim, specialistii recomanda sa consumam minim 2 litri de lichide pe zi, de preferat apa plata. Dar, pentru varietate si pentru a putea sa consumam aceasta cantitate, putem alege si altceva decat apa, ca de exemplu sucurile naturale din legume sau fructe. Si prin acestea intelegem sucuri stoarse din legume sau fructe proaspete si nu sucuri din comert, imbuteliate, intrucat acestea contin conservanti, si au un continut redus de suc de fructe cu adevarat natural. Daca aveti un storcator acasa, in acest sezon puteti profita din plin de el si cu putina creativitate sa obtineti combinatii uimitoare din legume si fructe. Ultimul trend in domeniu sunt storcatoarele cu ax melcat (asa numitele slow juicers), care scot si pulpa si principiile active din legume sau fructe, rezultatul fiind uimitor. Reale beneficii pentru sanatatea organismului o au sucurile verzi din diverse legume precum spanac, salata verde, varza kale, macris, etc, care in combinatie cu fructe de genul mere, lamaie, kiwi, etc. devin delicioase si hranitoare. Dar si sucurile clasice de fructe (fresh din mere, portocale, grapefruit, etc), limonada sau smootie-urile sunt oricand o alegere sanatoasa si racoritoare pe timpul verii.
Si in timpul verii este important sa asiguram organismului cantitatea optima de proteine zilnic, astfel ca e de preferat sa alegem carnea slaba, de pui, vita sau peste pentru a ne mentine energia pe tot parcursul zilei. Proteinele dau satietate, astfel ca, daca includem in meniu carne sau alte alimente bogate proteic nu vom simti nevoia sa mancam atat de des pe parcusul zilei. Putem opta pentru piept de pui la gratar sau carne de vita la cuptor, insotite de o salata de cruditati, cat si peste la cuptor sau gratar (exclus pane), bogat in Omega 3. Este de preferat sa excludem mezelurile din comert, intrucat nu sunt o sursa viabila de proteine, ele continand multe grasimi si ingrediente care nu sunt benefice organismului nostru.
Pentru ca tot am vorbit de importanta proteinelor, amintim si o alta sursa bogata in proteine, lactatele. Alegandu-le pe cele cu continut scazut de grasimi, sub 1,5%, asiguram organismului o gama mai larga de nutrienti, si ridicam nivelul de energie si stare de bine. Putem opta pentru lapte sub forma de milkshake cu fructe la micul dejun, branza feta peste salata la pranz, sau iaurt cu fructe proaspete adaugate in casa ca si gustare. De asemeanea, putem alege si ouale fierte, integrate intr-o salata sau la micul dejun.
In concluzie sa mancam sanatos pe timpul verii este nu numai placut, dar si realmente usor, deoarece acum avem cele mai multe optiuni de mancare sanatoasa si nutritiva. Retineti faptul ca o dieta echilibrata include neaparat consumul de apa, si este sustinuta de un stil de viata sanatos (ce presupune somn, miscare in aer liber, o atitudine pozitiva, etc). Ca sa ne simtim cat mai bine in propriile noastre corpuri si pentru a ne putea bucura din plin de vara si de tot ceea ce ea are de oferit, este foarte important sa ne (re)imprietenim cu fructele, salatele – legumele si sucurile naturale. Sa fiti sanatosi si fericiti!
Raluca Tocai - Farmacist stagiar