Noutati de pe blog

 

Consumat in cantitati ridicate, zaharul devine dintr-o substanta care ne ofera placere si energie, un adevarat “ucigas” din umbra, responsabil nu doar pentru boli precum diabetul ci si pentru afectiuni precum dementa, bolile cardiovasculare sau ale ficatului. Ce inseamna un consum ridicat? Din nefericire, potrivit statisticilor, consumul mediu de zahar se invarte in jurul valorii de 35 kg pe an, adica mai mult de 20 de cubulete de zahar pe zi.

Un studiu recent publicat in American Journal of Cardiac Science atrage atentia asupra unei descoperiri ingrijoratoare – zaharul ar putea fi mult mai periculos decat sarea pentru sistemul cardiovascular. Acesta cauzeaza cresterea tensiunii arteriale, iar o dieta ce reduce consumul de zahar ar putea avea beneficii importante pentru pacientii care sufera de acest tip de afectiuni.

Reducerea consumului de zahar nu este insa o tinta foarte usor de atins. Este cunoscut faptul ca acesta creeaza dependenta, atat psihica cat si fizica si la fel ca si in cazul altor tipuri de dependenta, stoparea consumului poate cauza simptome de sevraj.

Ce putem face insa pentru a normaliza cantitatea de zahar pe care o consumam si pentru a ne echilibra sanatatea? Mai jos iti oferim 3 sfaturi utile pe care sa le aplici pe perioada a cateva saptamani sau luni.

  1. Scoate din alimentatie bauturile racoritoare dulci. Multe dintre cele mai populare bauturi carbogazoase au un continut extrem de ridicat de zahar, de peste 100 de grame per litru, ceea ce se transforma in cantitati impresionante pe termen lung. Inlocuieste aceste bauturi cu ceaiuri neindulcite, apa  sau juice-uri naturale. Pe langa un plus de vitamine vei elimina si o sursa majora de zahar din dieta.
  2. Odata ce ai scapat de sucuri, e timpul sa iei in tinta dulciurile clasice si alte tipuri de gustari pline de zahar. Scapa de batonul de ciocolata si caramel, briose sau de checul pudrat cu zahar. Apeleaza la fructe si, la nevoie, la ciocolata neagra pentru o tranzitie mai usoara. Pastreaza mereu la indemana fructe usor de consumat, cum ar fi bananele sau merele pentru momentele in care simti ca tentatia e prea mare. De multe ori, alimente aparent sanatoase pot avea un nivel neasteptat de zahar, de aceea este recomandat sa consulti atent eticheta inainte de a achizitiona mancarea.

Odata ce ai castigat batalia cu gustarile dulci, e timpul sa iti imbunatatesti si mai mult sanatatea reducand cantitatea de carbohidratii simpli, care au la randul lor un efect similar cu cel al zaharului pentru organism. La ce ne referim prin carbohidrati simpli – alimente de tipul painii albe si a pastelor fainoase.

  1. Schimba-ti permanent stilul de viata. Ai reusit sa elimini o mare parte din zahar din alimentatie, ai mai multa energie, esti mai atletic si te bucuri de noua aroma a fructelor sau a ceaiului care pana acum parea extrem de fad.  Este extrem de important insa ca noile tale obiceiuri sa fie unele de lunga durata, ci nu doar o cura de o luna sau doua. Este normal sa mai ai momente in care iti faci o bucurie cu o felie de tort de ciocolata, insa trebuie sa retii ca tinta finala este o viata sanatoasa, departe de efectele nocive ale consumului excesiv de zahar.
crosschevron-up