Consumat in cantitati ridicate, zaharul devine dintr-o substanta care ne ofera placere si energie, un adevarat “ucigas” din umbra, responsabil nu doar pentru boli precum diabetul ci si pentru afectiuni precum dementa, bolile cardiovasculare sau ale ficatului. Ce inseamna un consum ridicat? Din nefericire, potrivit statisticilor, consumul mediu de zahar se invarte in jurul valorii de 35 kg pe an, adica mai mult de 20 de cubulete de zahar pe zi.
Un studiu recent publicat in American Journal of Cardiac Science atrage atentia asupra unei descoperiri ingrijoratoare – zaharul ar putea fi mult mai periculos decat sarea pentru sistemul cardiovascular. Acesta cauzeaza cresterea tensiunii arteriale, iar o dieta ce reduce consumul de zahar ar putea avea beneficii importante pentru pacientii care sufera de acest tip de afectiuni.
Reducerea consumului de zahar nu este insa o tinta foarte usor de atins. Este cunoscut faptul ca acesta creeaza dependenta, atat psihica cat si fizica si la fel ca si in cazul altor tipuri de dependenta, stoparea consumului poate cauza simptome de sevraj.
Ce putem face insa pentru a normaliza cantitatea de zahar pe care o consumam si pentru a ne echilibra sanatatea? Mai jos iti oferim 3 sfaturi utile pe care sa le aplici pe perioada a cateva saptamani sau luni.
Odata ce ai castigat batalia cu gustarile dulci, e timpul sa iti imbunatatesti si mai mult sanatatea reducand cantitatea de carbohidratii simpli, care au la randul lor un efect similar cu cel al zaharului pentru organism. La ce ne referim prin carbohidrati simpli – alimente de tipul painii albe si a pastelor fainoase.