Potrivit analizei, persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani, care iau aspirina zilnic, la doze de peste 75 mg, pentru o perioadă de 10 ani, vor avea un risc cu 30% mai mic de a dezvolta cancer de colon și cu 25% mai redus pentru cancerele de esofag și stomac. Riscurile scad si pentru cancerele de san si prostata, insa in proportii mai mici. In plus, riscul de a deceda din cauza cancerelor de colon si esofag scade si el cu 35, respectiv 45%.
Studiul a mai subliniat si rezultate deja cunoscute, cum ar fi eficienta aspirinei in reducerea riscului de atac de cord si atac vascular cerebral.
Desi mecanismul prin care aceste efecte se produc nu este pe deplin inteles, cercetatorii cred ca principalul efect responsabil este cel antiplachetar. Practic, medicamentul scade riscul formarii cheagurilor de sange si impiedica agregarea plachetelor, care ar putea de asemenea proteja anumite celule canceroase din organism.
In ciuda beneficiilor mentionate de analiza, sunt la fel de cunoscute si efectele secundare pe care le poate avea consumul indelungat al aspirinei, unul dintre ele fiind cresterea riscului de ulcer. De aceea, inainte de a incepe administrarea pe termen lung a medicamentului, este esential sa discutati cu medicul dumneavoastra despre beneficiile si riscurile implicate.