Noutati de pe blog

Potrivit unui studiu realizat de MedLife, aproape 60 la suta dintre romani ignoră controalele anuale de rutină, alegând să meargă la medic doar atunci când au probleme de sănătate. Din acest motiv mulți pacienți cu afecțiuni severe ajung la doctor mult prea târziu, reducându-și semnificativ șansele de supraviețuire.

Mai jos îți prezentăm câteva dintre testele periodice care te pot ajuta să îți prelungești viața și să previi sau să depistezi în stadii incipiente numeroase maladii.

Testul dermatologic

Fiind vară, vom începe cu vizita la dermatolog, utilizată pentru depistarea eventualelor semne de cancer de piele, o boală ce progresează extrem de rapid. Un examen atent pentru întreg corpul, realizat în cabinetul dermatologului, este recomandat odată pe an. Cei ce au multe alunițe sau un ten sensibil ar trebui de asemenea să își analizeze propriul corp lunar, căutând modificări.

Mamografia

Un test extrem de important, în special în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 ani. Sfaturile referitoare la cât de des ar trebui efectuată mamografia diferă extrem de mult. În SUA, cele mai recente reglementări recomandă mamografii odată la 2 ani pentru femeile cu vârste de peste 50 de ani și risc scăzut de cancer la sân. În cazul în care există factori de risc, mamografiile anuale de la vârsta de 40 de ani sunt de preferat.

Colonoscopia

Cancerul de colon este extrem de răspândit în România, fiind favorizat de consumul ridicat de carne. Medicii recomandă o colonoscopie (un test medical ce folosește o cameră miniaturală pentru a scana colonul) la cei cu vârste de peste 50 de ani, examenul urmând să fie repetat odată la 10 ani. Cei ce au un istoric familial de cancer de colon ar trebui să facă testarea mai rapid, de la 40 de ani.

Testarea colesterolului

Vorbim practic despre o serie de mai multe teste ce determină  nivelul de colesterol şi trigliceride din sânge. Un nivel ridicat de lipide crește riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral. Experții recomandă o testare inițială la vârsta de 20 de ani, urmată de repetarea testelor la fiecare 5 ani dacă rezultatele inițiale sunt normale.

 Testul Papanicolau

Testul este folosit pentru a depista modificările celulare anormale de la nivelul cervixului și pentru screeningul cancerului de col uterin. Specialiștii recomandă începerea testării de la vârsta de 21 de ani, urmând ca testul să fie repetat odată la 3 ani, în cazul în care nu există factori de risc.

 

 

crosschevron-up