Procesul de inflamație este esențial în organism, contribuind în lupta cu bacteriile și alți agenți patogeni, însă de multe ori inflamația poate să scape de sub control, rezultatul fiind boli autoimune precum artrita reumatoidă. Pe lângă tratamentele clasice există o serie de alimente ce au un efect antiinflamator semnificativ și care ne pot ajuta în lupta cu inflamația cronică. Iată 5 dintre cele mai eficiente:
- Peștele gras (somon, ton, sardine, etc) este bogat în acizi grasi omega-3, ce au capacitatea de a reduce inflamația. Pentru a simți beneficiile peștele trebuie consumat destul de des. O alternativă sunt suplimentele ce conțin omega-3 - Legumele verzi, în special spanacul sau broccoli conțin pe lângă fier și calciu și un nivel ridicat de vitamina E, ce are un rol de protecție împotriva moleculelor ce produc inflamație - Turmericul, ce are la bază o substanță numită curcumin, este folosit de secole în India pentru combaterea inflamației. Efectele sale puternice au fost dovedite și în laborator - Usturoiul nu este eficient doar în întărirea imunității ci și în combaterea inflamației, având efecte similare cu cele ale medicamentelor antiinflamatoarelor nesteroidiene - Cireșele amare se numără printre fructele cu cel mai puternic efect antiinflamator, un studiu recent dovedind o reducere cu până la 50% în organismul șoarecilor pe care s-au făcut experimentele