Noutati de pe blog

Data de 20 octombrie marcheaza in calendarul mondial al sanatatii ziua dedicata luptei contra OSTEOPOROZEI, boala ce a fost clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept o problema majora de sanatate publica.
Sub sloganul “Iubeste-ti oasele, protejeaza-ti viitorul”, Fundatia Internationala a Osteoporozei doreste sa atraga atentia populatiei in privinta actiunilor care se pot intreprinde pentru a preveni sanatatea oaselor si a muschilor. Astfel se initiaza de fapt o campanie anuala de sensibilizare a populatiei, axata in primul rand pe preventie si abia apoi pe diagnosticarea si tratamentul osteoporozei si a altor boli metabolice de oase.
“Preventia fiind, de altfel, si cheia sanatatii oaselor noastre la orice varsta", a declarat Vicepresedinta ASPOR (Asociatia pentru prevenirea osteoporozei din Romania) dna dr. Salvina Mihalcea. Osteoporoza este o boala grava, care afecteaza un numar de 75 de milioane de oameni in Europa, Statele Unite ale Americii si Japonia. Numai in Romania, 1,3 milioane de femei sufera din cauza osteoporozei, boala afectand una din trei femei cu varsta de peste 50 de ani.
Denumita deseori "boala tacuta", osteoporoza reprezinta o problema globala din ce in ce mai mare, pe masura ce populatia lumii creste si, in acelasi timp, imbatraneste. Circa 30% dintre femeile aflate la menopauza din Uniunea Europeana sunt diagnosticate cu osteoporoza. Pierderea treptata a masei osoase datorata osteoporozei este invizibila si nedureroasa, dar aceasta boala tacuta poate duce in cele din urma la fracturi insotite de dureri, pierderea independentei persoanei in cauza si chiar la moarte prematura (in special in cazul fracturilor de sold). De aceea,medicii recomanda pactientilor cu osteoporoza sa se protejeze de potentiale fracturi printr-un stil de viata sanatos (activ si bazat pe o dieta echilibrata), alaturi de administrarea unui tratament medicamentos adecvat. Persoanele cu varsta de peste 50 de ani sunt sfatuite sa se adreseze medicului la aparitia durerilor la coloana vertebrala, la sold sau antebrat, sa stea mai mult la soare si sa mearga zilnic pe jos.
Cele trei mesaje-cheie ale campaniei "Iubeste-ti oasele" sunt:
- Imbratiseaza un stil de viata activ!
- Imbratiseaza o dieta echilibrata, bogata in calciu si proteine!
- Imbratiseaza Vitamina D!
In Oradea si judetul Bihor Farmacia 3 desfasoara in aceasta perioada o campanie de masurare a densitatii oaselor, in doua unitati din Oradea (in Nufarul pe Str. Bumbacului Nr. 22 si in Rogerius pe Str Corneliu Coposu Nr. 1), precum si in Farmacia 3 din Salonta, Piata Libertatii Nr. 2. Pacientii care se prezinta pentru masuratori vor fi consiliati de catre specialistii nostri si vor primi informatii despre boala si despre modalitatile de preventie a acesteia. Indiferent de afectiune, noi cei de la Farmacia 3 consideram ca este intotdeauna mai bine sa previi decat sa tratezi!
crosschevron-up