Noutati de pe blog

A sosit toamna, momentul perfect pentru a-ți pregăti organismul pentru vremea rece apelând la un vast „arsenal” de fructe și legume pe care le găsești în grădină sau pe tarabele fermierilor.

Merele

Am auzit cu toții proverbul „Un măr pe zi ține doctorul departe”, însă tindem să ignorăm calitățile acestor fructe accesibile, delicioase și nu în ultimul rând, extrem de sănătoase. Fitonutrienții din mere reglează nivelul zahărului din sânge, conținutul bogat de fibre asigură sănătatea inimii și facilitează digestia, în timp ce antioxidanții pe care îi regăsim de regulă în coajă reduc riscul mai multor tipuri de cancer, precum și a altor afecțiuni, precum astmul.

Atenție însă, încercați să consumați pe cât posibil mere organice, deoarece testele arată că mulți producători folosesc cantități uriașe de pesticide pentru a-și crește profitul.

Gutuii

Originare din Asia, fructele de gutui s-au răspândit și la noi în țară, fiind utilizate în special pentru compoturi și dulcețuri. Un fruct conține circa 35% din necesarul zilnic de vitamina C per 100 g, ceea ce înseamnă că până și un gutui de mici dimensiuni va fi suficient pentru a-ți asigura această vitamină atât de importantă pentru imunitate.

Nu putem ignora nici proprietățile antialergice și antiinflamatorii, precum și conținutul de minerale - cupru, fier, potasiu, magneziu, dar și vitamine din complexul B.

Perele

„Mere, pere în panere și gutui amărui” – după cum ne reamintesc versurile, acestea sunt unele dintre cele mai populare fructe de pe plaiurile mioritice. Perele, zemoase și aromate, pot fi consumate crude, pentru un aport maxim de nutrienți, sau gătite într-o multitudine de moduri ce le scot în evidență aromele.

Perele conțin circa 4 grame de fibre per porție, flavonoizi ce reduc riscul de diabet tip 2, precum și fitonutrienți și antioxidanți importanți în prevenirea cancerului. În cazul perelor este important să consumăm coaja, deoarece aceasta conține circa de patru ori mai mule substanțe cu efect antioxidant decât pulpa.

Strugurii

Atenția pe care a atras-o în ultima perioadă resveratrolul, antioxidantul miracol ce previne îmbătrânirea prin protecția pe care le-o oferă celulelor de acțiunea radicalilor liberi, a plasat din nou strugurii în topul super fructelor. Boabele dulci acrișoare conțin însă pe lângă resveratrol multe alte substanțe benefice, precum vitamina C, mangan, beta-caroten, precum și alte câteva sute de substanțe cu acțiune antioxidantă.

Pătrunjelul

Pătrunjelul, o legumă pe care o recunoaștem grație aromei speciale pe care o dă supelor și salatelor, se poate lăuda cu un conținut ridicat de potasiu și cu un conținut excelent de fibre. Mai conține circa 15% din doza zilnică recomandată de vitamina C, precum și acid folic, un membru al familiei de B-uri, foarte important pentru femeile însărcinate.

Dovleacul de toamnă

Dovlecii care au devenit emblema Halloween-ului sunt legume sarace in calorii și bogate în vitamine, în special vitamina C, magneziu, potasiu (345.6 mg per porție) și vitamina A. Oferă beneficii pentru sănătatea inimii, a oaselor (manganul asigură o bună dezvoltare a sistemului osos și absorbție calciului), a colonului, prin conținutul ridicat de fibre, precum și a ochilor grație vitaminei A.

crosschevron-up