Noutati de pe blog

Dosarul electronic de sanatate este unul dintre instrumentele create pentru a organiza date si pentru a oferi un acces mai rapid la informatiile legate de sanatatea fiecaruia dintre noi. Multe dintre aceste date importante nu vor mai zace in dosare ingalbenite sau prin diferite arhive ci vor fi stocate digital, putand fi accesate imediat in situatii de urgenta de catre personalul avizat, ceea ce ne-ar putea viata. Datele pot fi de asemenea vizualizate de catre orice pacient care va avea un dosar initializat si care va dispune de acces la internet si de cateva instrumente, cum ar fi o parola.

Cum se initializeaza dosarul electronic? Initializarea dosarului este un proces simplu care dureaza cateva minute si care se realizeaza de catre un medic de familie posesor de semnatura electronica. Practic, in momentul initializarii, datele despre pacient, inregistrate deja in sistemul informatic national incepand cu anul 2010, vor fi incarcate in dosarul fiecaruia dintre solicitanti. Pana in momentul de fata peste 3,8 milioane de romani si-au initializat dosarul.

Ce cuprinde dosarul electronic? Informatiile din dosar sunt organizate in 5 categorii, una dintre cele mai importante, care poate fi accesata si fara acceptul pacientului in situatii de urgenta, este intitulata Sumar de Urgenta. In aceasta categorie sunt salvate datele care ii ajuta pe medici sa ia o decizie medicala corecta atunci cand ne confruntam cu o urgenta medicala: grupa de sange, RH-ul, posibilele alergii si boli cronice sau alte detalii pe care dorim sa le trecem aici. Celelalte patru categorii, antecedente declarate de pacient, istoric medical, documente medicale si date personale pot fi accesate numai cu acordul pacientilor si pot cuprinde o varietate de date legate de sanatatea noastra.

Cum accesam dosarul? Odata initializat la medic, dosarul electronic de sanatate poate fi accesat de catre pacienti ori de cate ori doresc, la adresa http://www.des-cnas.ro/pub/. Ei vor avea nevoie fie de cardul national de sanatate si de pinul acestuia, fie de o matrice si o parola securizata, eliberata de medic pe baza actului de identitate.

 

crosschevron-up