Noutati de pe blog

Frigul iernii și umezeala toamnei sunt motive de îngrijorare pentru mulți bolnavi, în special cei ce suferă de boli cronice, însă există numeroase afecțiuni ale căror riscuri cresc vara, atunci când soarele, căldura și lipsa de hidratare își spun cuvântul.

Diabetul

Bolnavii de diabet trebuie să fie constant atenți la alimentație și la valorile glicemiei, însă aportul adecvat de lichide este și el esențial. Cei ce suferă de diabet se pot confrunta de asemenea cu o adaptare mult mai dificilă la creșterea temperaturilor, deoarece afectarea nervoasă, specifică acestei boli, poate să se extindă și la nivelul glandelor sudoripare, care nu mai funcționează optim. Se recomandă evitarea temperaturilor excesive și a exercițiilor fizice solicitante.

Afecțiunile cardiovasculare

Unul dintre efectele căldurii este dilatarea vaselor de sânge, care duce la scăderea tensiunii și la creșterea frecvenței bătăilor inimii. Acest fenomen este important pentru  termoreglarea organismului, însă pentru cei ce au probleme cardiace rezultatul este o solicitare crescută a unor organe deja slăbite. Crește astfel riscul infarctului miocardic, precum și cel al accidentelor vasculare. De asemenea, o parte dintre medicamentele utilizate pentru tratament au la rândul lor efecte secundare mai periculoase atunci când vremea este deosebit de caldă, așa că este recomandat să întrebați medicul care riscurile la care vă expuneți.

Recomand
ările pentru pacienți sunt similare cu cele valabile pentru alte afecțiuni agravate de căldură – evitați expunerea prelungită la soare, consumați suficiente lichide și adaptați-vă îmbrăcămintea pentru a ușura reglarea termică a corpului.

Afecțiunile dermatologice

Pe lângă arsurile solare și creșterea riscului de cancer de piele, în special atunci când nu sunt respectate recomandările medicilor, razele puternice ale astrului zilei contribuie la agravarea mai multor tipuri de afecțiuni dermatologice.

Printre acestea se numără cuperoza, în cazul căreia apar mai multe varicozități, herpesul, care tinde să se reactiveze în această perioadă, vitiligo-ul, dar și mult mai întâlnita acnee. În cazul acesteia soarele pare să atenueze gravitatea leziunilor, însă defapt nu face decât să usuce stratul superficial al pielii, pe care îl și îngroașă, ceea ce duce apoi la astuparea porilor, acumularea de sebum și la o acnee mai severă.


Alergiile

Alergiile sunt și ele un factor de disconfort pe perioada estivală, mai ales în cazul bolnavilor care sunt alergici la polenul de la graminee, iar înțepăturile insectelor pot la rândul lor să cauzeze diferite reacții alergice, care pot fi tratate cu creme sau cu medicamente administrate sistemic.  Ca și regulă, din trusa de concediu a celor ce știu că suferă de alergii nu ar trebui să lipsească antihistaminicele.

Indiferent dacă suferiți sau nu de una dintre afecțiunile de mai sus, nu uitați de principalele recomandări menită să vă protejeze sănătatea în timpul verii: consumați între 2-4 litri de lichide, folosiți creme de protecție solară, evitați expunerea excesivă și aveți grijă să vă răcoriți organismul, fie prin dușuri, ventilație sau o îmbrăcăminte lejeră.

crosschevron-up